• 0

Tirkizna voda, kao sneg beli bazeni: Pamukale oduzimaju dah

Jedan od najlepših i najčudesnijih turističkih bisera koji krasi Tursku, Pamukale je danas pod zaštitom Uneska

  • 0
Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/zhuwei06191973

Pamukale se nalaze u Denizli, jednoj od najvažnijih pokrajina u Turskoj i predstavljaju jednu od najlepših i najčudesnijih turističkih atrakcija koju svake godine poseti veliki broj turista željnih da provedu nezaboravne trenutke na ovom jedinstvenom i bajkovitom mestu.

Kako piše sajt TremGlobal, ovo fascinantno područje u basenu Buiuk Menderes, kao rezultat zemljotresa pre 400.000 godina, sastoji se od karbonata i minerala koji se nalaze u vodi banje.

Travertine (prirodni kamen) Pamukale nalaze se u podnožju planine Cokelez i visoke su od 100 do 150 metara, a sastoje se od izvorskih voda i terasastih brda. Terase su napravljene od travertina, sedimentne stene nataložene mineralnom vodom iz toplih izvora.

Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/igorshubin

U ovoj oblasti postoji 17 toplih izvora čije se temperature kreću od 35 °C do 100 °C . Voda koja izvire transportuje se 320 metara do vrha sedrenih terasa i taloži kalcijum karbonat na delu od 60 do 70 metara, koji pokriva prostor od 24 metra do 30 metar. Kad voda, prezasićena kalcijum karbonatom, dospe na površinu, ugljen-dioksid se iz nje degazira i taloži se kalcijum karbonat. Kalcijum karbonat se taloži u vodi kao meki gel koji se na kraju kristališe u travertin.

U ovim azurno plavim bazenima, termalne vode imaju lekovita svojstva, te brojni posetioci koriste njene blagodeti za banjsko lečenje. Naime, ove vode blagotvorno deluju kod osoba koje imaju probleme sa varenjem, disanjem i plućima, cirkulacijom i kožnim bolestima.

Veličanstveni pogled na travertine vredi videti i uveče. Odrazi koje stvaraju boje neba u vreme zalaska sunca na stenama koje podsećaju na beli pamuk, mnogo su lepše od pogleda tokom dana. Iz tog razloga, domaći i strani turisti ovde provode sate čekajući da uhvate taj čudesni momenat prirode.

Izuvanje cipela na ulazu u travertine smatra se jednim od najvažnijih pravila. Posetiocima se savetuje da prilikom posete kupe torbe u koje će staviti svoju obuću, kao i da čuvaju svoju identifikacionu kartu koja je ulaznica za sve muzeje u toj oblasti.

Inače, Pamukale sa velikom pažnjom dočekuje svoje goste i u ovoj oblasti mogu se pronaći raznovrsni hoteli, kampovi, restorani i kafeterije. U regiju Denizli najbolje je otići u aprilu i junu, jer su letnji meseci prilično vrući, a i krajem proleća se u Pamukale mogu videti najlepše nijanse zelene.

Konzervacija bajkovitih travertina Pamukale Travertini

Pamukle, kao i Kapadokija, ostaju važno drugo prirodno zaštićeno područje Turske. Poznato je da su travertini, koji su u upotrebi skoro hiljadu godina, jedno od 29 mesta svetske baštine Uneska, sa svojim prirodnim i kulturnim karakteristikama. Nadležni za očuvanje ove prirodne lepote fokusiraju se na dobru organizaciju ovog regiona, kao i na to da svaka poseta ovom jedinstvenom blagu bude u skladu sa pravilima, kako bi se izbegla oštećenja ovih pamučnih terasa i gubitak njihovih lekovitih svojstava.

Zbog privlačnosti termalnih bazena, još sredinom 20. veka hoteli su izgrađeni iznad ruševina Hijerapolisa, uzrokujući znatnu štetu. Prilazni put je izgrađen iz doline preko terasa, a motorima je bilo dozvoljeno da se penju i spuštaju niz padine.

Kad je ovo područje proglašeno UNESCO-vom svetskom baštinom, hoteli su srušeni, a put uklonjen i zamenjen veštačkim bazenima. Na licu mesta nalaze se dobro očuvane rimske ruševine i muzej. Ipak, prilazak i boravak na sedrenim terasama su zabranjeni, jer su pretrpele oštećenja, eroziju i zagađenje vode zbog turizma.

Na kraju bajke zvane Pamukale posetioci ističu da ne treba napuštati ovu oblast, a da ne vidite drevni grad Hijerapolis i Kleopatrin bazen, koji je važna istorijska građevina koja pripada Frigijcima.

Video: Telegraf u Kapadokiji: Ovako izgleda letenje balonom iznad jednog od najlepših mesta na svetu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja