Kad dođe jesen, malo je porodica u Srbiji koje se neće „baciti“ na pripremu paprika za zimnicu.
Cepkane, sušene, ajvar, turšija..., toliko je specijaliteta od ovog povrća koje valja ostaviti za hladne zimske dane, a samo je jedna adresa koja se može nazvati carstvom paprika – Donja Lokošnica.
Iako u selu nema ni 1.000 stanovnika, Donja Lokošnica poznata je ne samo širom Srbije, već i u svetu po proizvodnji paprika nizača.
Autohtona sorta ovog povrća uspeva samo u Donjoj Lokošnici, koje već krajem leta postaje „crveno selo“ zbog niski paprika koje su okačene svuda. Paprikama su prekrivene fasade kuća, ambara, pomoćnih objekata...
Za jedan niz, kažu domaćini, potrebno je od 200 do 220 paprika, zavisi od veličine.
- Mi se rađamo sa iglom za nizanje paprika u rukama – šaljivo kažu.
I ponosni su, kako na svoju Donju Lokošnicu, tako i na crveno blago koje ovde raste „kao iz vode“.
Foto: Ivan Strahinić
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Domaćica Gordana otkriva kako izgleda savršena trpeza za Svetog Nikolu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Панта
Свака вам част,паприкари,знам колико труда улажете и надам се да ће вам и цена продаје бити добра.Још једном,комплименти,држава би требала да вас награди за оволики труд,који улажете.
Podelite komentar