• 0
 ≫ 

Ako planirate da putujete, evo šta je potrebno sve da znate o majmunskim boginjama

 ≫ 

Budući da je do sada prijavljeno više od 26.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama širom sveta, mnogi koji putuju sa pravom su zabrinuti zbog ove pojave

  • 0
Monkeypox, majmunske boginje

Foto: Shutterstock

Brige koje je putnicima donela pandemija korona virusa se nastavljaju. Svetska zdravstvena organizacija je tokom proteklog meseca proglasila majmunske boginje „globalnim zdravstvenim hitnim stanjem“.

Budući da je do sada prijavljeno više od 26.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama širom sveta, mnogi koji putuju sa pravom su zabrinuti zbog ove pojave.

Zato bi trebalo da budu dobro informisani, kako bi izbegli potencijalnu zarazu i zaštitili se na najbolji mogući način.

Majmunske boginje, monkey pox virus

Foto: Pixabay, Profimedia/Alamy/Fernando Astasio / Alamy

Gde ima majmunskih boginja?

U skoro svakoj državi na tlu Sjedinjenih Američkih Država prijavljeni su slučajevi zaraze majmunskim boginjama. Od početka godine mnoge zemlje prijavile su zaražene, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje nivoa 2 kada su u pitanju majmunske boginje. U praksi to znači da bi putnici trebalo da „primenjuju pojačane mere predostrožnosti „Washington Post“.

U pitanju je opšte upozorenje, koje za sada ne važi za neku određenu zemlju, kao što je to bio slučaj tokom pandemije korona virusa.

Takođe se savetuje izbegavanje kontakta sa zaraženim ljudima i živim ili mrtvim divljim životinjama, koje su zaražene. Ukoliko lekar proceni da postoji povećani rizik da se neko zarazi, preporuka je da ipak odloži putovanje.

Monkeypox majmunske boginje

Foto: Shuttertstock

Da li se prenose preko hotelskog kreveta ili avionskog/autobuskog sedišta?

Mada se mogu prenositi preko kontaminiranih površina, mala je verovatnoća da se neko može zaraziti preko sedišta u avionu/autobusu ili kreveta u hotelu, najpre zbog standardnih higijenskih procedura koje bi trebalo da se primenjuju.

Ako do toga eventualno i dođe, onda se to može dogoditi samo ako neka od higijesnkih procedura ne bude bila ispoštovana. Rutinsko čišćenje eliminiše rizik do koga može doći ako ljudi dele peškire, posteljinu ili odeću sa onima, kod kojih je dijagnostikovana zaraza majmunskim boginjama.

Majmunske boginje

Foto: Shutterstock

Kako se možete zaštititi?

Jedna od mogućih prevencija jeste i vakcina, o kojoj se svako može konsultovati sa nadležnim lekarom. Svakako bi trebalo maksimalno izbegavati kontakt sa osobom koja ima simptome ili osip na koži, koji ukazuje na zarazu majmunskim boginjama.

Važno je, takođe izbegavati i ljubljenje, grljenje i seks sa osobom koja ima majmunske boginje.Može pomoći i maksimalno izbegavanje kontakta sa različitim predmetima, koje je pre toga dodirivala osoba zaražena majmunskim boginjama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja