• 2

Top 10 razloga zbog kojih je Ada Bojana idealna za odmor do kraja oktobra

Destinacija na jugoistoku Crne Gore omiljena je pripadnicima glumačke branše iz cele bivše Jugoslavije

  • 2
Ada Bojana Foto: Katarina Samardžić, Telegraf.rs

Na ušću reke Bojane u Jadransko more, odmah posle Ulcinja i naselja Štoj nalazi se Ada Bojana, omiljena destinacija za odmor svih onih koji žele da provedu vreme daleko od gužvi tipičnih za plaže duž ostatka jadranske obale.

Iako bi mnogi pomislili da se život ovde odvija isključivo leti, Ada je izvanredan izbor za odmor od ranog proleća do kasne jeseni. Leti je, naravno, mnogima najlepše, ali nema greške ni ako ovde dođete početkom maja ili u oktobru da „napunite baterije“ u nesvakidašnjem ambijentu.

Ukoliko do sada niste posetili Adu Bojanu, donosimo vam 10 razloga zbog kojih bi to trebalo da učinite makar jednom u životu.

1. Zbog istorije dostojne filma

Ada Bojana nastala je tako što se brod-jedrenjak „Merito“ nasukao u blizini dva manja ostrva. Vremenom, od rečnih nanosa najpre je formiran sprud, a potom i ostrvo koje je podelilo reku Bojanu na dva kraka.

Trebalo je da prođu godine i godine da bi Ada Bojana bila rođena.

2. Zbog specifične prirode

Neko voli da se kupa u reci, a neko u moru. Ada Bojana miri interesovanja i jednih i drugih. Naime, s jedne strane ovo rečno ostrvo u obliku trougla zapljuskuju talasi plavog Jadrana, a sa druge dve vode reke Bojane. Od volje vam gde ćete zaplivati – u reci ili u moru.

3. Zbog nestvarnog rastinja

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najradije smo birali hrvatski deo Jadrana za odlazak na letovanje zbog borovih šuma koje su uokvirivale plaže. Spoj mirisa borova i morske vode blagotvoran je i za dušu i za telo. Toga, nažalost, danas sve manje ima, a upravo to je jedan od aduta Ade Bojane.

Mnogi ovaj deo crnogorske obale Jadrana nazivaju „evropskom Amazonijom“. Gustu i bujnu vegetaciju poput one na Adi Bojani nećete sresti nigde više na Jadranu.

4. Zbog ptica

Specifičan geografski položaj, kao i način nastanka ostrva uslovili su da se na Adu Bojanu nasele retke vrste ptica. U zaleđu peščanih dina dom su pronašle sive čaplje, male bele čaplje, čašlje kašikare, žute čapljice...

Ada Bojana jedno je od retkih mesta u Crnoj Gori na kom možete videti krave i konje kako slobodno šetaju. Istina, krava ima i u pojedinim delovima Sutomora i na putu od Donjeg Štoja ka čuvenoj Velikoj plaži, ali na Adi Bojani ove korisne i miroljubive životinje postale su sastavni deo ambijenta i mame osmehe kad god ih ugledate. A dešavaće se. Često.

5. Zbog nudizma

Ukoliko ste ljubitelj potpune slobode i stapanja sa prirodom, na Adi Bojani možete da se sunčate i kupate u Evinom i Adamovom kostimu bez rizika da će vas neko gledati „ispod oka“ i da će se zgražavati zbog slobode koju ste sebi priuštili.

Nudistički kamp postoji od 1973. godine, te i ne čudi što su stranci, mahom iz zemalja Zapadne Evrope ovde rado dolazili na letovanje.

6. Zbog „Lepote poroka“

Crna Gora nije imala većeg i značajanijeg reditelja od Živka Nikolića iza kojeg su ostala kapitalna kinematografska dela: „Beštije“, „Jovana Lukina“, „Smrt gospodina Goluže“, „Čudo neviđeno“, „U ime naroda“, „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“...

Davne 1986. maestralni Živko Nikolić odabrao je Adu Bojanu za snimanje kultnog filma „Lepota poroka“ u kom su briljirali Mira Furlan, Mima Karadžić, Petar Božović, Alan Nuri, Mira Banjac, Eva Ras, Vesna Pećanac...

Činjenica da boravite na istom prostoru na kom su doajeni jugoslovenskog glumišta uz kolegu iz Francuske snimili film koji je u predvečerje raspada Titove Jugoslavije pomerio granice učiniće da se i vi osetite posebno. A upravo to je ono što nam je potrebno da odmor bude začinjen, zar ne?

7. Zbog jedinstvenog smeštaja

Neko voli luksuzne hotele sa pet zvezdica, livrejisanu poslugu i krevete u kojima se osećaju poput „princeze na zrnu graška“, i toga danas ima gotovo u svakom turističkom mestu na planeti.

Ali, samo na Adi Bojani možete da spavate u sojenicama, kampu ili bungalovima i da se osećate kao car!

8. Zbog surfinga

Idealni uslovi za surfovanje na vetru upravo su na ovom delu crnogorske obale Jadrana. Surferi iz celog sveta dolaze na Adu Bojanu da bi uživali u omiljenom sportu, a mnogi su baš na ovom mestu napravili prve korake u ovom adrenalinskom sportu.

9. Zbog hrane

Bilo da ste ljubitelj ribe i morskih plodova, bilo da volite specijalitete „plodova tora“ ili zvezde italijanske kuhinje, Ada Bojana ima za svakog ponešto.

Ada Bojana Foto: Katarina Samardžić, Telegraf.rs

Cene su za nijansu „jače“ nego u prosečnim letovalištima, ali svakako povoljnije nego u velikim turističkim gradovima duž Jadrana.

10. Zbog ljudi

Svako mesto na planeti posebnim čine ne samo konfiguracija terena i lepota prirode, već i ljudi. Na Adi Bojani rade oni čija je duša široka ko more (il’ ko Panonska ravnica, zavisi šta više volite).

Upravo takvi ljudi ovde i dolaze, privučeni specifičnom energijom Ade Bojane koja se nastani u vama i ostaje u vama zauvek...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ajde bre

    23. avgust 2022. | 22:06

    Pa da je sve dzaba nebih ti vise u CG. A u Niksic prvi put i nikad vise u zivotu naj bahati narod i naj ne vaspitaniji, domoroci

    Podelite komentar