• 7
 ≫ 

Srpskim turistima je omiljena zemlja, ali je ipak engleska kraljica nikada nije posetila

 ≫ 

Činjenica da to nije učinila zvanično tokom svoje, 70 godina duge vladavine, okarakterisana je od strane Grčke kao neverovatan propust

  • 7
Kraljica Elizabeta

Foto: Profimedia/National / National Pictures

Tokom duge istorije na kraljevskom tronu Velike Britanije, kraljica Elizabeta posetila je 120 zemalja. Ali među tim zemljama se nikada nije našla i Grčka, iako je u toj zemlji rođen njen suprug, vojvoda od Edinburga.

Činjenica da to nije učinila zvanično tokom svoje, 70 godina duge vladavine, okarakterisana je od strane Grčke kao neverovatan propust.

Na tron je stupila nakon očeve smrti 1952. godine. Njena vladavina je duža od vladavine bilo kog britanskog monarha, a za najmanje nekoliko godina je do sada 95-godišnja kraljica nadmašila po tom pitanju kraljicu Viktoriju.

Princ Filip

Foto: Tanjug/AP

Iako je njen suprug, princ Filip nekoliko puta posetio Grčku, doduše nezvanično, Elizabeta to nikada nije učinila od kada je kraljica. Međutim, njihov sin, princ Čarls je bio u zvaničnoj poseti ovoj zemlji, u kojoj rado letuju srpski turisti. Princ od Velsa je poznat kao helenofil, a uz to i tečno govori grčki jezik, koji je tokom poseta i koristio za sporazumevanje.

1954. god. Kraljica Elizabeta II i Vojvoda od Edinburga na balkonu sa decom, princezom Anom i princom Čarlsom

Foto: AP/Tanjug

Britanci su ga zvali „Fil Grk“

Zanimljivo je da je u Velikoj Britaniji princ Filip bio poznat pod nadimkom „Fil Grk“ (engl. Phil the Greek). Iako rođen u Grčkoj, zbog porodične istorije, vojvoda od Edinburga baš i nije mario za to. Nakon što je njegov otac prognan iz Grčke, Princ Filip zapravo nikada nije posetio mesto u kome je rođen. Možda tome doprinosi činjenica da je i sam, uz ostale članove porodice bio prognan iz zemlje.

Britanski istoričari smatraju da princ Filip nikada nije izražavao, praktično nikakvu emocionalnu privrženost zemlji u kojoj je rođen. Čak je zabeleženo da je jednom prilikom izjavio da nikada nije osećao nostalgiju za Grčkom.

Reklo bi se da je njegova osećanja prema ovoj zemlji delila i njegova supruga. Mada, dok nije preuzela tron, Elizabeta je sa suprugom posetila Grčku, kako bi otišli na sahranu jednog Filipovog rođaka.

Kraljica Elizabeta, princ Filip

Foto: Twitter/@RoyalFamily/The Countess of Wessex

Tragična porodična istorija

Princ Andrej od Grčke i Danske, Filipov otac, bio je jedan od sinova kralja Đorđa i Olge Konstantinove. Po završetku vojne škole, karijeru nastavlja kao oficir u grčkoj vojsci.

Cara Konstantina I, Andrejevog starijeg brata je 1922. godine svrgnula vojna hunta, neposredno nakon poraza od turske vojske tokom rata na teritoriji Male Azije. Nedugo nakon toga i Andrej biva optužen za izdaju. Zatvoren je i osuđen na smrt, ali je usledila reakcija britanske Vlade na takvu presudu. Zato Andrej, kao „neiskusan“ biva pomilovan. Umesto smrtne presude je bio doživotno prognan iz zemlje. Preminuo je 1944. godine u Monte Karlu.

Ostrvo Krf, Grčka

Foto: Pixabay/nowaygr

Postoji priča o bekstvu porodice, kada je brod u kome se nalazio princ Andrej zastao na ostrvu Krf, kako bi preuzeo ostale članove porodice iz palate „Mon Repos“. Filip je tada imao 18 meseci i stavljen je u drvenu kutiju, napunjenu pomorandžama. Na taj način je tokom beksta bio zaštićen od svakoga, ko je eventualno želeo da mu nekako naudi.

Porodica nastavlja da živi u skromnim uslovima potom u Parizu. Filip se 1947. godine odriče titule princa od Grčke i Danske, te uzima majčino prezime Mauntbaten. Zatim se ženi britanskom kraljicom Elizabetom, da bi 10 godina kasnije dobio titulu vojvode od Edinburga.

- Princ Filip ne voli Grčku, jer je njegovom ocu, princu Andreju surovo suđeno i zamalo je bio pogubljen – smatra kraljevski istoričar Hugo Vikers, navodi „Greekreporter“.

Ostrvo Krf, Grčka

Foto: Pixabay/katarzynatyl

Filipovo iskustvo je imalo uticaja i na kraljicu

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako doživljava svoj identitet, navodio je da se oseća kao Danac. Čak je u jednom intervjuu izrekao, krajnje tajanstven odgovor, koji je glasio: „Ja sam Grk, ali...“.

Njegova negativna iskustva i tragična porodična istorija su, reklo bi se imali uticaja na to što ni kraljica Elizabeta nikada zvanično nije posetila Grčku.

U privatnu posetu zemlji je ovaj bračni par išao 1950. godine i to na poziv kralja Pavla i Frederike od Hanovera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jeza

    28. avgust 2022. | 21:32

    Kakva kraljica!? Obican smrtnik koji nece moci izbeci smrt pa ma koliko puta da joj menjaju organe! Samo je Bog vecan, a na zemlji su sve smrtnici! Nego umisljeni pegavci misle da su neka visa rasa!

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    28. avgust 2022. | 21:12

    DALEKO JOJ LEPA KUĆA.

    Podelite komentar

  • Teodor

    28. avgust 2022. | 21:03

    Još nam i reptili treba

    Podelite komentar