• 1
 ≫ 

Spektakularni mostovi Vijetnama: Tri najlepša prelaza čije konstrukcije prevazilaze maštu

 ≫ 

Od ćuprije koja diše vatru, preko zvezdanog vijadukta, do kamenih ruku koje drže most umesto stubova, pogledajte konstrukcije koje oduzimaju dah

  • 1
Zmajev most, Vijetnam

Foto: Shutterstock

Vijetnam je poznat po svojim spektakularnim mostovima. Impresivno dizajnirani, ne samo da doprinose ekonomskom napretku, već su i neke od najtraženijih atrakcija koje privlače milion turista godišnje u ovu azijsku zemlju.

Turizam u Vijetnamu je doživeo procvat jer sve više ljudi otkriva prelepa mesta koja treba posetiti u ovoj izuzetnoj zemlji, zbog čega je država odlučila da sve više ulaže u ove impozantne građevine, što im se, kako se čini, veoma isplatilo. Mostova je mnogo, a pred vama su tri konstrukcije koje oduzimaju dah i prevazilaze maštu.

Zlatni most na kamenim rukama

Zlatni most (vijetnamski: Cau Vang), otvoren je za javnost u junu 2018. godine, a dizajniran je da poveže stanicu žičare sa baštama preko puta i da pruži slikovit pogled i turističku atrakciju. Ovaj prelepi most u Vijetnamu nalazi se odmah ispred Da Nanga, a ono što ga izdvaja je njegov neverovatan i maštovit dizajn. Njega, naizgled, u vazduhu drže dve džinovske kamene ruke.

Ceo most je izgrađen za nešto više od godinu dana. Most dug oko 150 metara smešten je na 1.400 metara nadmorske visine, u brdima Ba Na i nudi prekrasan pogled na okolnu, bujnu i zelenu, brdovitu prirodu. Zlatne je boje, obložen ljubičastim cvetovima žalfije i hrizantemama. Ali, ono što ga izidvaja su izvajane ruke koje "drže" ovaj pešački most.

Arhitekte su veoma pažljivo dizajnirale ove „kamene ruke“ da izgledaju kao antički spomenik, napravljen od istrošene stene, upotpunjen mahovinom koja raste u pukotinama.

Struktura je bila deo investicije od dve milijarde dolara za dovođenje više od 1,5 miliona posetilaca iz celog sveta u ovu oblast godišnje. Most predstavlja moderno inženjersko čudo i dobio je svetsko priznanje, posebno na društvenim mrežama.

Zmajev most – Ćuprija koja diše vatru

Most Rong u Da Nangu sa šest traka, dugačak tačno 666 metara ujedno je i najduži viseći most u Vijetnamu. Da Nang je jedan od najvećih lučkih gradova u Vijetnamu, a most Rong prelazi reku Han neposredno pre nego što se uliva u zaliv Da Nang. Uprkos njegovoj funkcionalnosti, najuzbudljivija stvar u vezi sa Rong mostom je to što je u obliku vijugavog, svetlucavog zlatnog zmaja, po uzoru na stilizovane zmajeve iz dinastije Li koji su vladali Vijetnamom u 11. i 12. veku.

I ne samo to. Most je spektakularan u bilo koje doba dana, ali noću je osvetljen sa 2.500 lampica koje menjaju boju, dok vikendom i praznicima glava zmaja "diše" vatru i  vodu kroz usta. Njegova glavna funkcija je, naravno, da poveže grad sa istočnom obalom, aerodromom i gradom Hoi An, koji je pod zaštitom UNESCO-a, važnom lukom za trgovinu začinima koja je počela u 15. veku.

Rong je otvoren 2013. godine, u znak sećanja na 38. godišnjicu oslobođenja grada 1975. tokom Vijetnamskog rata, koji se u Vijetnamu naziva američkim ratom. Izgradnja je koštala 85 miliona dolara i trenutno je najveći čelični most u obliku zmaja na svetu.

Dužina i širina mosta Rong sa šest traka, dugog 666 metara, sa šest traka nije slučajnost - broj šest se smatra srećnim u Vijetnamu.

Most An Sao - Hod po zvezdama

Most Anh Sao je veoma popularan za izletnike u Ho Ši Minu. Ime je prikladno prevedeno u Zvezdani most, a odnosi se na svetlucava, šarena svetla koja se šire preko njega u obliku polumeseca.

Romantičan i poetski most nalazi se u srcu međunarodnog komercijalnog i finansijskog okruga Fu Mi Hung i dugo je držao rekord jednog od najmodernijih i najlepših pešačkih mostova u Vijetnamu.

Most koji ponekad zovu i Fontana jednoroga ili Dugin most oživi noću kada se duž njegove staze popale svetla koja trepere poput zvezda, dok sa strane, magičnim sistemom za prskanje vode, most Anh Sao postaje nezaboravan životni prizor. Naime, kada hodaju mostom, posetioci se osećaju kao da lutaju galaksijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dragica

    31. avgust 2022. | 10:47

    BAJKA!!!!!!!!!!! Kakvu dušu ima Vijetnam kad je mogao da stvori ove lepote ..? Duboko im se klanjam .

    Podelite komentar