• 1

U ovoj pećini ste sami svoj vodič: A sami i palite svetlo prilikom ulaska

Iako je okolina vrlo lepo uređena, ne može se reći da je Sesalačka pećina turistički naročito razvijena

  • 1
Sesalačka pećina, Sokobanja Foto: Ustupljene fotografije/Leonid Kovačević

Tek nešto više od 300 stanovnika broji selo Sesalac nadomak Sokobanje. Neko bi rekao, selo kao selo, ali to u ovom slučaju ne važi.

U pitanju je selo koje se može pohvaliti jednom pećinom, ali i brojnim zanimljivim pričama i legendama koje se za nju vezuju.

Jedna od njih posebno je zanimljiva. U nju mahom veruju oni koji veruju i u priče o davno skrivenom blagu.

Izletište Sesalačka pećina

Avanturisti i ljubitelji zanimljivih legendi i netaknute prirode najčešće posećuju ovo izletište, udaljeno oko pola sata vožnje od poznatog banjskog lečilišta u tom delu Srbije.

Iako je okolina vrlo lepo uređena, ne može se reći da je Sesalačka pećina turistički naročito razvijena. Tim pre što ne postoje organizovane ture, pa su posetioci mahom prepušteni sami sebi prilikom posete.

Sesalačka pećina, Sokobanja Foto: Ustupljene fotografije/Leonid Kovačević

Kao kuriozitet u vezi sa time izdvaja se informacija da, iako postoji, doduše skromna rasveta u ovoj pećini, ona nije uključena stalno. A ne postoji ni neko službeno lice koje će u određeno vreme da je upali ili ugasi. Zapravo, svaki posetilac bi trebalo da jednostavno pritisne prekidač, koji se nalazi u blizini ulaska u pećinu, ako želi da tokom njegove posete njena unutrašnjost bude osvetljena.

Budući da se radi o oskudnom osvetljenju, ne bi bilo loše poneti i ručne lampe. Podrazumeva se da se treba adekvatno obući i obuti, te biti pažljiv prilikom obilaska. Sesalačka pećina ima mnoštvo bočnih hodnika, od kojih su mnogi neistraženi.

Pećinski svodovi su prilično visoki. Kako u ovoj pećini obitavaju slepi miševi, to ne bi trebalo da posetioci imaju neprijatnosti baš zbog visine svodova, tako da će imati priliku da posmatraju ove stanovnike Sesalačke pećine sa bezbedne udaljenosti.

Legenda o skrivenom blagu

U davna vremena, kada su na tom području boravili hajduci, lokalna legenda koja se prenosi sa kolena na koleno navodi da su oni upravo Sesalačku pećinu koristili za skrivanje.

Prema toj legendi, u nekom od brojnih bočnih pećinskih hodnika, hajduci su skrivali blago.

Pa ipak, ako očekujete da prilikom posete ovoj zanimljivoj lokaciji u blizini Sokobanje pronađete blago, koje su nekada davno skrili, niko drugi do hajduci, možda se razočarate. Ali ako želite da bolje upoznate lepote tog dela naše zemlje, uživate u njima i na kraju se odmorite u obližnjem etno-restoranu, koji radi sezonski, te isprobate neki od nacionalnih specijaliteta, nema sumnje da ćete to upravo ovde i moći da učinite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Еуклид

    11. septembar 2022. | 14:50

    Надам се да су је мало средили...кад сам био тамо, светла није било јер су "недостајали" каблови...такође пут до саме пећине добар део(можда километар ако не и више) није био асфалтиран...нехајно понашање сваке власти према природим лепотама...посетите Копајкошаре, код Сврљига, место на коме постоји водопад и две пећине...да нека озбиљнија држава има оваква блага, од оваквих места би правила велики профит...

    Podelite komentar