• 0
 ≫ 

5 država koje su male po površini, ali poznate po brojnim turističkim atrakcijama

 ≫ 

Mnogima je Vatikan prva asocijacija na najmanju državu na svetu. Međutim, na listi deset onih koje nisu naročito velike po površini nalaze se i države poput Maldiva, Lihtenštajna, Malte...

  • 0
Vatikan Foto: Pixabay/walkerssk

Po površini možda spadaju među najmanje države na celom svetu, ali mnoge od njih su u turističkom smislu i te kako atraktivne.

Mnogima je Vatikan prva asocijacija na najmanju državu na svetu. Međutim, na listi deset onih koje nisu naročito velike po površini nalaze se i države poput Maldiva, Lihtenštajna, Malte, San Marina i drugih.

Neke su poznate po turističkim atrakcijama, neke po bogatstvu, dok ima ima i onih koje karakteriše izuzetno bogato kulturno nasleđe i fascinantna priroda.

Vatikan Foto: Pixabay/juliussilver

Lista pez najmanjih država na svetu izgleda ovako.

1. Vatikan

Sa površinom od svega 0,44 kvadratna kilometra Vatikan se zvanično smatra površinski najmanjom državom na celom svetu. U njoj je sedište vrhovnog poglavara katoličke crkve. U centru italijanske prestonice je 1929. godine osnovana država Vatikan, u kojoj danas živi nešto više od 800 stanovnika.

Monako luka panorama grada brodovi Foto: Shutterstock

2. Monako

U zemlji koja se prostire na svega dva kvadratna kilometra živi najveći broj onih koji imaju mnogo nula na računu. Monako važi za državu sa najvišom gustinom naseljenosti na celom svetu, uzevši u obzir da na tako maloj površini živi čak više od 36.000 stanovnika. Osim po čuvenoj trci Formule 1, ova država je poznata i po luksuznim nekretninama i životu na visokoj nozi.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Nauru Official Travel Guide (@nauruvacation)

3. Nauru

Na području Mikronezije postoji zvanično najmanja ostrvska država na celom svetu, koja se prostire na površini od svega 21 kilometar kvadratni. Otkriveno krajem 18. veka, ostrvo Nauru je tada nazvano Prijatno ostrvo (engl. Pleasant island). Nalazi se na području Okeanije, u centralnom Pacifiku i na njemu živi tek oko 10.000 stanovnika.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Voice from TUVALU (@tuvalu)

4. Tuvalu

Praktično na polovini puta između Havaja i Australije, u Okeaniji, nalazi se Tuvalu, ostrvska država površine 26 kvadratnih kilometara. Broj stanovnika je približno isti kao i na ostrvu Nauru. Tuvalu leži na relativno maloj nadmorskoj visini, zbog čega se suočava sa problemom klimatskih promena koje imaju uticaja na porast nivoa mora.

San Marino, Italija foto: pixabay.com

5. San Marino

Na površini od 61 kvadratni kilometar prostire se jedna od najstarijih država sveta, u kojoj živi oko 30.000 stanovnika. San Marino je osnovan još u vreme postojanja Rimskog carstva početkom 4. veka. Posmatrano sa aspekta BDP-a, ova država važi za jednu od najbogatijih u celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja