• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četvrta najmanja evropska država omeđena je švajcarskom i austrijskom teritorijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Područje na kome se ova interesantna zemlja, smeštena u centralnom delu alpskog masiva nalazi, još u kameno doba je bilo naseljeno

  • 0
lihtenštajn Lihtenštajn / Foto: Pixabay

Na evropskom tlu je ova alpska država jedna od najmanjih, dok je u celom svetu Lihtenštajn šesta najmanja država, budući da zauzima površinu od svega 160 kvadratnih kilometara. Ipak, iako je po površini relativno mala zemlja, u kojoj živi nešto manje od 40.000 stanovnika, Lihtenštajn važi za pravu pravcatu ekonomsku silu, i to najpre zbog poreskih zakona, koji se smatraju vrlo povoljnim.

Područje na kome se ova interesantna zemlja, smeštena u centralnom delu alpskog masiva nalazi, još u kameno doba je bilo naseljeno. Počev od 1719. godine je Lihtenštajn funkcionisao kao carska kneževina, da bi već početkom narednog veka, 1806. godine stekao i potpunu autonomiju.

Kneževina Lihtenštajn, kako glasi njen zvaničan naziv, zapravo se nalazi između teritorije Švajcarske i Austrije “Tourismus.li”.

Lihtenštajn Foto: PIxabay/peterart

Prestonica kneževine

Najpre zbog planinskih vrhova koji okružuju teritoriju Lihtenštajna, ova zemlja se smatra vrlo interesantnom destinacijom u turističkom smislu.

Mnogi turisti se najpre odlučuju za posetu Vaducu, glavnom gradu Lihtenštajna. Budući da tu živi tek nešto više od pet hiljada ljudi, to je prestonica kneževine jedna od najmanjih na evropskom tlu, ali istovremeno ima toliko toga da ponudi posetiocima.

Nedaleko od obala Rajne nalazi se i “Landtag”, zdanje parlamenta Kneževine Lihtenštajn, koje važi za jednu od najpoznatijih gradskih atrakcija. U gradu je i katedrala posvećena Svetom Florinu, a turistima je posebno interesantno i istraživanje takozvanog Malog grada, odnosno istorijskog gradskog jezgra, navodi “Planetware”.

Dom vladara kneževine je i zamak Vaduz, koji je izgrađen tokom 12. veka. Iako nije otvoren za javne posete, ovaj zamak takođe privlači pažnju turista, budući da je u pitanju, u najmanju ruku impresivna građevina.

Zamac Vaduc, Lihtenštajn Zamak Vaduc u Lihtenštajnu, sedište Kuće Lihtenštajn koja već vekovima vlada tom kneževinom. Foto: Wikimedia Commons/Michael Gredenberg/Mschlindwein

U Vaducu je i Državna umetnička galerija Lihtenštajna, čija zbirka obuhvata značajna dela savremenih i umetnika, koji su stvarali tokom prošlog veka.

Ešen i Nendeln

Iako u površinski maloj evropskoj kneževini mogu videti i druge atraktivne lokacije, ova dva grada su posebna po tome što se nalaze u ravničarskim delovima zemlje.

Iz Ešena polaze organizovane pešačke ture, koje znatiželjnicima nude priliku da uživaju u fascinantnom pogledu. Takođe, u tom gradu je kapela Svetog krsta, jedna od turistički atraktivnih lokacija.

U gradu Nendelnu, koji je nadaleko poznat po Šadlerovoj keramici, postoji najstarija radionica keramike u celoj kneževini, koja je osnovana 1836. godine. Osim po tradicionalnoj izradi posuđa od keramike, ovaj grad je poznat i po kaljevim pećima, koje mogu izbliza videti turisti, budući da se nude i organizovani obilasci radionice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja