• 4
 ≫ 

Više od šest vekova trajala je gradnja: Danas je ova svetinja simbol grada na Rajni

 ≫ 

Pored velelepnosti, svetinja čiju su zaštitnici Sveti Petar i Presveta Bogorodica se može pohvaliti i izuzetno bogatom riznicom

  • 4
Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/doosenwhacker

Treća po visini u celom svetu i druga na evropskom tlu, katedrala u Kelnu simbol je ovog grada na Rajni.

Istovremeno je jedna od najomiljenijih turističkih atrakcija u celoj Nemačkoj, a na dnevnom nivou u proseku je posećuje čak oko 20.000 turista iz celog sveta.

Ulaz u Kelnsku katedralu je besplatan. Posetioci moraju platiti samo ukoliko žele da se popnu uz 509 stepenika do vidikovca na katedrali.

Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/gerdrohsdesign

Gradnja duga više od šest vekova

Iako je uspela da odoli savezničkom bombardovanju grada tokom Drugog svetskog rata, uz manja oštećenja, Kelnska katedrala je imala bogatu i burnu istoriju, uzevši u obzir da je njena gradnja trajala više od šest stotina godina.

Sada već davne 1248. godine započeta je gradnja ovog zdanja, a završena je tek u drugoj polovini 19. veka. Tipičan primer gotičke umetnosti, katedrala u Kelnu je pretrpela značajne promene u stilu gradnje.

 

Zvono Tri kralja ili Debeli Petar, kako ga od milošte zovu stanovnici Kelna, posebna je atrakcija ove svetinje. Izliveno je u prvim decenijama 15. veka i teži više od 24 tone. Kasnije je ponovo izliveno, i to 1880. godine i najveće je zvono koje se klati na celom svetu. Može se čuti u vreme Uskrsa i Božića, a predstavlja posebnu atrakciju zbog neobičnog zvuka. Na Kelnskoj katedrali postoje još dva zvona, koja su izrađena polovinom 15. veka i teže 5,6, odnosno 10,5 tona. Inače, na katedrali, koja se od 1996. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, nalazi se ukupno 11 zvona.

Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/bea61

Karakteriše je i bogata riznica

Pored velelepnosti, svetinja čiju su zaštitnici Sveti Petar i Presveta Bogorodica se može pohvaliti i izuzetno bogatom riznicom. U zlatnom sarkofagu, koji je izrađen tokom 13. veka, pohranjene su mošti Sveta tri mudraca, koja se u gradu na Rajni nalaze od 1164. godine.

Drvena skulptura, poznata Milanska Madona, koja datira s kraja 13. veka i pozlaćeni krst nadbiskupa Gera, za koji se veruje da je izrađen oko 960. godine, takođe su deo bogate riznice Kelnske katedrale.

Plastična prestava Raspeća, izrađena najverovatnije oko 970. godine, koja se nalazi u Kelnskoj katedrali, važi za najstariji prikaz te scene na takav način.

Kao naznačajniji primer kelnske slikarske škole iz perioda 15. veka izdvaja se „Triptih Doma“, autora Stefana Loknera, koji je naslikao i oltarske slike u ovoj svetinji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kiki

    23. septembar 2022. | 21:46

    Bio sam,impresivna je.

    Podelite komentar

  • eto

    24. septembar 2022. | 00:00

    Nažalost,kako danas stvari u svetu stoje-neće dugo...

    Podelite komentar

  • acushh

    23. septembar 2022. | 23:06

    Prelepa je, ceo grad je super:)!

    Podelite komentar