• 0
 ≫ 

Čak 75 odsto poznatih svetskih korala obitava u "poslednjem raju na Zemlji"

 ≫ 

Na području koje je, najpre zbog svoje relativno velike udaljenosti, uspelo da izbegne zamke masovnog turizma, obitava više od 1.600 vrsta riba

  • 0
Raja Ampat, Indonezija

Foto: Shutterstock

Čudnovat je put prošao Holanđanin Maks Amer da bi uzeo učešće u ekspediciji, koja ga je vodila kroz brojne arhipelage na tlu Indonezije.

Njegov stanodavac je pre više od tri decenije podelio sa Maksom zanimljivu informaciju. Inače ratni veteran, znao je za priču o potopljenim avionima iz Drugog svetskog rata u vodama oko Indonezije.

Ekspedicija u koju se Maks kasnije uputio trajala je četiri meseca. Tokom nje jedno mesto se posebno izdvojilo. Na području indonežanske provincije Zapadna Papua naišli su na Raja Ampat, mreža zaštićenih morskih područja, koja obuhvata oko 1.500 ostrva i prostire se na površini većoj od čak četiri miliona hektara.

Raja Ampat, Indonezija

Foto: Shutterstock

Možda najbogatiji morski biodiverzitet na svetu

Ne može se reći da je iznenađujuća činjenica da se Raja Ampat smatra oblašću koja je često predstavljena kao „poslednji raj na Zemlji“. Na području koje je, najpre zbog svoje relativno velike udaljenosti, uspelo da izbegne zamke masovnog turizma, obitava više od 1.600 vrsta riba. Posebno je zanimljivo što je Raja Ampat dom za oko 75 odsto vrsta korala koje su poznate u svetu.

- Postoje beskrajno lepe oblasti i stotine prelepih koralnih vrtova – rekao je Maks Amer.

U želji da obuči lokalne ronioce, ali i da omogući ljudima da se bolje upoznaju sa „neiskvarenim vodenim svetom“, Maks je još 1994. godine ovde najpre otvorio centar za dajving i rizort u zalivu Sorido.

Raja Ampat, Indonezija

Foto: Shutterstock

Iako je danas pravi primer uspešnog očuvanja prirode, ovo mesto ranije nije bilo takvo. Upravo to i jeste dokaz da uz adekvatan pristup očuvanju prirodnih resursa može doći do značajne promene.

- Pre oko 20 godina Raja Ampat bio je u opadanju zbog neregulisanog komercijalnog ribolova i neodrživih praksi – objašnjava za „CNN Travel“ Meizani Irmadiani, viši potpredsednik i izvršni direktor „Konservasi Indonesia“, navodeći kao primere lovljenje peraja ajkula i krivolov kornjača.

Sa ciljem što boljeg očuvanja biodiverziteta, Raja Ampat je 2004. godine uvršten u inicijativu pod nazivom „Bird’s Head Seascape“ u Zapadnoj Papui. Projekat je kreiran uz podršku lokalnih vlasti, sa ciljem stvaranja mreže zaštićenih morskih područja i nastoji da očuva morske resurse, uz istovremeno očuvanje „sigurnosti hrane i održive ekonomske koristi za lokalno stanovništvo“.

Raja Ampat, Indonezija

Foto: Shutterstock

- Od početka inicijative populacija riba se oporavila. Krivolov je smanjen za oko 90 procenata, a i korali se oporavljaju. Poboljšana je i dugoročna sigurnost hrane i sredstava za život lokalne zajednice – pojašnjava Irmadiani.

No, ključ uspeha ove inicijative, gotovo izvesno, leži u podsticanju lokalnih zajednica da postanu aktivni članovi i učestvuju u naporu za očuvanje biodiverziteta.

Da se njihov trud i rad isplati dokaz je i nagrada „Plavi parkovi“, koja je ranije ove godine dodeljena Mreži morskih parkova Raja Ampat i odnosi se na 10 zaštićenih područja, koja zauzimaju površinu veću od dva miliona hektara.

Nakon tri decenije koje je proveo u Raja Ampatu i tamo posetio više od 400 lokacija na kojima se nalaze ostaci aviona iz Drugog svetskog rata, Amer smatra da su najveća atrakcija ove destinacije ljudi.

- Ostvarite interakciju sa ljudima. Bilo gde da ste. Možda ćete se i vi zaljubiti u mesto i nikada više nećete poželeti da se vratite kući – zaključio je.

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom puca

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja