• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstveno selo u duginim bojama danas je jedna od omiljenih lokacija za fotografisanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući prilično jednostavnom projektu, koji se pokazao i vrlo efikasnim, postalo je i sasvim jasno koliko je zapravo malo potrebno da bi celokupan ambijent bio promenjen nabolje. A to koliko je promena dobra, najbolje svedoči i činjenica da su isti model usvojili i stanovnici nekoliko drugih indonežanskih sela

  • 0
Kampung Pelangi, Indonezija

Foto: Shutterstock

Kako ne tako veliko finansijsko ulaganje i želja meštana mogu da učine neko mesto neverovatnim, dokaz je i Kampung Pelangi, indonežansko selo u bojama duge.

Donedavno je to bilo selo za koje su uglavnom znali samo meštani i njihovi rođaci. Smešteno u centralnom delu ostrva Java, na jugu Samaranda, izgledalo je prilično tužno, sa mnoštvom oronulih kuća i zapuštenim ulicama.

Međutim, nakon nedavnog restauriranja, postalo je poznato kao Selo u duginim bojama i jedna od najčuvenih turističkih atrakcija u tom delu Indonezije.

U slobodnom prevodu sa lokalnog jezika, Kampung Pelangi znači mesto sa šarenim bojama, a zbog ovog neobičnog projekta steklo je i nadimak Selo duge.

Svaka od 232 kuće danas je pravo umetničko delo, nastalo inicijativom osoblja lokalne srednje škole i meštana, uz finansijsku podršku Vlade u iznosu od 20.000 američkih dolara, navodi „Mybestplace“.

Kampung Pelangi, Indonezija

Foto: Shutterstock

Svi meštani su bili uključeni u proces obnove kuća i sela, koje se danas može pohvaliti neverovatnom eksplozijom boja.

Ne samo kuće, već i ulice i mostovi, okrečeni su u jarke, vesele boje i ukrašeni brojnim, vrlo interesantnim muralima. Ne čudi zato što su ljubitelji dobrih fotografija za društvene mreže među prvima otkrili ovo selo u duginim bojama kao vrlo atraktivnu lokaciju za originalne fotografije.

Kampung Pelangi, Indonezija

Foto: Shutterstock

Zahvaljujući prilično jednostavnom projektu, koji se pokazao i vrlo efikasnim, postalo je i sasvim jasno koliko je zapravo malo potrebno da bi celokupan ambijent bio promenjen nabolje.

A to koliko je promena dobra, najbolje svedoči i činjenica da su isti model usvojili i stanovnici nekoliko drugih indonežanskih sela.

Kampung Pelangi, Indonezija

Foto: Shutterstock

Stanovnici sela Kampung Pelangi uspeli su da pokažu i dokažu da jedno mesto može da oživi uz samo malo truda i, posmatrano na globalnom nivou, minimalna finansijska sredstva. Danas je ovo selo oličenje kombinacije mašte i neobičnih boja, što ga čini apsolutno jedinstvenim i u zemlji i u svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja