• 0
 ≫ 

Čardak ni na nebu ni na zemlji nalazi se na ovom francuskom ostrvu. Pardon, poluostrvu

 ≫ 

Na ovom ostrvu, koje se od 1979. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a danas živi oko 40 stanovnika. Smatra se jednom od najznačajnijih atrakcija u zemlji, uzevši u obzir da oko 3,5 miliona poseta beleži godišnje

  • 0
Mon Sen Mišel, Francuska

Foto: Shutterstock

Mesto na kome je sniman film „Tri musketara“ i određene scene filma „Gospodar prstenova“ nalazi se na teritoriji francuske Normandije, u blizini granice sa Burgundijom.

Ne samo da je Mon Sen Mišel poznat po benediktinskoj opatiji, zamku i selu, već i po pozicioniranosti, koja je posve neobična.

Sve do 19. veka pristup ovom ostrvu bio je moguć samo u vreme kada se voda iz kanala Lamanš povuče. Nedugo nakon toga je uređena prevlaka, inače nastala prirodnim putem, tako da se sada do Mon Sen Mišela može stići u svakom trenutku, bez obzira da li je tada voda značajno nadošla ili se povukla.

Mon Sen Mišel, Francuska

Foto: Shutterstock

Jedna od najposećenijih atrakcija u Francuskoj

Na ovom ostrvu, koje se od 1979. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a danas živi oko 40 stanovnika. Smatra se jednom od najznačajnijih atrakcija u zemlji, uzevši u obzir da oko 3,5 miliona poseta beleži godišnje.

Mon Sen Mišel je udaljen oko četiri sata vožnje od francuske prestonice. Najbliži grad je Avranš.

Mon Sen Mišel, Francuska

Foto: Shutterstock

U prvoj polovini osmog veka nastaje i istoimeno selo na ovom ostrvu. Zanimljiva legenda prati nastanak Svetinje Mon Sen Mišel.

Biskupu iz obližnjeg Avranša se u snu javio niko drugi do arhanđel Mihailo, rekavši mu da na ovom ostrvu treba da izgradi bogomolju. Međutim, biskup se oglušio o svetiteljeve reči, kako navodi legenda. Arhanđel je molbu ponovio još nekoliko puta. Ali kako biskup to nije učinio, usledila je kazna. Kako navodi legenda, arhanđel Mihailo je toliko jako svojim prstom pritisnuo biskupovu glavu da je u lobanji uspeo da napravi rupu.

Veruje se da je u crkvi u Avranšu pohranjena upravo biskupova lobanja, mada postoje tvrdnje da se zapravo radi od lobanji nepoznatog čoveka, koja najverovatnije potiče iz perioda neolita.

Mon Sen Mišel

Foto: Pixabay

Mnoge vojvode Normandije, ali i francuski kraljevi uzeli su učešće u gradnji zamka, odnosno manastira Mon Sen Mišel. Za godinu nastanka uzima se 966. Građen u stilu srednjevekovne arhitekture, karakteristične za francusko tle, ovaj manastir je nedugo zatim postao vrlo značajna opatija benediktanskog reda. Zidine oko manastira su podignute za vreme trajanja Stogodišnjeg rata.

Smatra se da je glavna crkva izgrađena tokom 11. veka. Samo vek kasnije manastir postaje vlasništvo francuskih kraljeva, koji su davali značajan doprinos i tokom gradnje i kasnije.

U toku Francuske revolucije je ovaj svetinja korišćena kao zatvor. Zanimljiv je podatak da je čuveni francuski pisac, Viktor Igo takođe bio ovde zatočen.

Mon Sen Mišel, Francuska

Foto: Shutterstock

Šta videti na ostrvu Mon Sen Mišel?

Manastir Mon Sen Mišel ostaje napušten sve do 70-ih godina prošlog veka, kada se monasi vraćaju. Ipak, celo ostrvo biva još 1874. godine zvanično proglašeno nacionalnim spomenikom Francuske. Samo pet godina nakon toga je izgrađena brana, sa ciljem povezivanja ostrva sa obližnjim kopnom.

Prva služba u novijoj istoriji održana je u manastiru Mon Sen Mišel 1966. godine.

Izuzev Muzeja istorije, na ovom ostrvu se nalazi i Pomorski i muzej ekologije, kao i parohijska crkva koja je posvećena Svetom Petru. Posebno je zanimljiv obilazak kuće Tiphaine. Reč je o stambenom objektu, izgrađenom tokom 14. veka, u kome se i danas može videti ne samo autentični nameštaj, nego i pokućstvo, a posebno su interesantne tapiserije i slike.

Ukoliko turisti žele da na licu mesta vide trenutak kada ostrvo postaje poluostrvo i obrnuto, savetuje se šetnja u pratnji stručnog vodiča, uzevši u obzir da se plima i oseka u određenim periodima godina vrlo brzo smenjuju, pa ne treba iskušavati sudbinu. U trenutku kada dođe do oseke, (polu)ostrvo Mon Sen Mišel deluje potpuno nestvarno, jer biva okruženo samo peskom.

Restoran nastao još 1879. godine, „La Mere Poulard“ jedna je od atrakcija ostrva Mon Sen Mišel. U njemu se služi najpre omlet, spravljen na starinski način. Posebno je zanimljivo to što u ovom restoranu gosti imaju prilike da jedu iz autentičnih posuda s kraja 19. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja