≫ 

Tvrđava u gradu despota Đurđa najverovatnije je građena po uzoru na Carigrad

 ≫ 

Budući klasična ravničarska tvrđava, smatra se remek-delom srpske arhitekture toga doba. Pretpostavlja se da je građena po uzoru na Konstantinopolj, današnji Istanbul, i njegove zidine

Komentari

 • Crni

  27. septembar 2022. | 06:50

  Ili mozda samo nagadjaju sto je i najverovatnije, odnosno pustili su masti na volju bez realnog utemeljenja.

  0
  1

  Podelite komentar

 • Nebojša Berak

  26. septembar 2022. | 23:33

  Izgradjena je od kamena iz Viminacijuma uglavnom, a inacetvrdjavu tj Stsri grad ne mozete posetiti vikendom jer VIKENDOM NE RADE, sto potvrdjuje da zive 300 godina iza majmuna pocev od Beča koji vodi grad. Grad je potpuno ruglo i olicenje primitivizma na svakom koraku koje je pravo lice i nalicje onih koji vode grad. Grad sevidi i na sahranama ljudi gde nemaju cak ni STAZE po grobljima, nemaju ni kolica za sanduk a da se ne fovori o ljudima iz pogrebnog zvonima illi posmrtnim marsevima za ateiste. Bruka. U sred tvrdjave napravili atletsku stazu a prica se o istroijskom znacaju. Nisu cak ni arheoloski istrazili tvrdjavu a otkrivenu crkvu ZATRPALI. Tvrdjava sabotazom komunista unistena a stradalo 5000 SMEDEREVACA i nije obnovljena. Ali zato je sve pokrivrno kamerama svi ulazi u grad i sa merenjem brzine sa sramnim ogranicenjima. Darvin bi rekao da dalja evolicija nije bila moguca kada su videli ko vodi grad.

  7
  1

  Podelite komentar

  • 27. septembar 2022. | 06:04

   Vaske

   @Nebojša Berak

   A ti bio svedok kako su tvrdjavu unistili komunisti? Svasta. To nikad nije dokazano, a istrazuje se skoro 70 godina. Ostale pretpostavke si precutao. Bolje cuti.

   0
   2

   Podelite komentar

 • FANTOM 🇷🇺 🇷🇸🇲🇪🇸🇮🇲🇰🇭🇷🇧🇦

  26. septembar 2022. | 22:21

  Možda, ali sigurno da se u zidine Konstantinopolja nisu ugrađivali nadgrobni spomenici kao u Smederevsku tvrđavu po naređenju despotice Irine. Zbog toga su je prozvali prokleta Jerina. Dok su se gradile zidine Smedereva Đurađ Branković je dve godine stolovao u Debrcu nekadašnjem gradu kralja Dragutina Nemanjića.

  1
  1

  Podelite komentar