• 0
 ≫ 

Na ostrvu u Malom Prespanskom jezeru nikada ne sme da bude više kuća nego crkava

 ≫ 

Do ostrvceta Sveti Ahil u Malom Prespanskom jezeru stiže se pontonskim mostom. Najbliži grad je Florina, udaljen oko 50 kilometara

  • 0
Ostrvo Sveti Ahil Prespansko jezero Grčka

Foto: Shutterstock

Na samoj granici između Grčke i albanske teritorije prostire se Malo Prespansko jezero. U njegovoj neposrednoj blizini, odeljeno prevlakom, nalazi se Prespansko jezero.

Ukupne je površine nešto veće od 45 kvadratnih kilometara. Od toga se na teritoriji Grčke nalazi čak 43,5 kvadratnih kilometara, dok je preostali deo na području susedne Albanije.

Uz Prespansko jezero, deo je Parka prirode „Prespa“. Zanimljivo je se na oko 2.000 kvadratnih kilometara nalazi ovaj park prirode koji su osnovle tri strane države, i to Grčka Albanija i Severna Makedonija.

Ostrvo Sveti Ahil Prespansko jezero Grčka

Foto: Shutterstock

Ostrva u Malom Prespanskom jezeru

Dva su ostrva u ovom jezeru. Jedno je naseljeno, drugo nenaseljeno, ali oba karakteriše zanimljiva istorija.

Ostrvo Vidrinec je manje i na njemu niko ne živi. Barem su tako pokazivali rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine. Omanja crkva, koja je napuštena, nalazi se na ovom ostrvu i praktično je njegovo jedino obeležje.

Međutim, drugo ostrvo, Sveti Ahil, mnogo je poznatije. Na njemu živi 21 stanovnik i važi za drugo jezersko ostrvo u zemlji po naseljenosti. Odmah iza Janjinskog na kome živi 219 stanovnika.

Ostrvo Sveti Ahil Prespansko jezero Grčka

Foto: Shutterstock

Mošti svetitelja na jezerskom ostrvu

U bazilici koja se nalazi na ostrvu, nazvanom po Svetom Ahilu, pohranjene su i mošti ovog sveca, tokom 4. veka. Sveti Ahilije bio je episkop Larise. Njegove mošti je na ostrvo doneo car Samuilo, koji je živeo krajem 10. i početkom 11. veka.

Do ostrvceta Sveti Ahil u Malom Prespanskom jezeru stiže se pontonskim mostom. Najbliži grad je Florina, udaljen oko 50 kilometara.

Dužine oko 1.700 metara, ovo ostrvo zauzima površinu tek nešto veću od 1,5 kvadratnih kilometara. Nalazi se na 857 metara nadmorske visine, dok se vrh Kale, koji je ujedno i najviši vrh ostrva. nalazi na 1.025 metara nadmorske visine.

Malobrojni stanovnici uglavnom su nastanjeni u seocetu nazvanom Ahil.

Razlog zbog koga je car Samuilo izabrao baš ovo ostrvo da na njemu sačuva svečeve mošti vezan je za istoriju ostrva. Naime, grad Prespa je bio centar tadašnje bugarske carevine i mesto u kome je stolovala bugarska patrijaršija. Car je u gradu Prespi, na današnjem ostrvu Sveti Ahil imao i rezidenciju.

Upravo je Samuilo i sagradio baziluku posvećenu Svetom Ahilu. Njegove mošti je na ostrvo preneo nakon osvajanja oblasti Tesalija.

Današnja parohijska crkva ovog ostrva posvećena je Svetom Đorđu i smatra se da datira iz 15. veka. Na ostrvcetu Sveti Ahil mogu se videti još tri svetinje.

Na najvišem vrhu ostrva je crkva izgrađena u 16. Veku i posvećena Bogorodici Porfirne. Hram posvećen Svetom Dimitriju nalazi se na jugu ovog ostrvceta i izgrađen je tokom 14. veka, dok se u blizini sela Ahil nalaze ostaci bazilike iz perioda između 11. i 12. veka, koja je bila posvećena svetim apostolima.

Ostrvo Sveti Ahil Prespansko jezero Grčka

Foto: Shutterstock

Ostrvo sa 12 crkava

Zanimljivo je predanje u vezi sa brojem kuća na ostrvu Sveti Ahil. Budući da se veruje da je u prošlosti na njemu postojalo 12 crkava, to broj kuća stanovnika ostrva ni u kom slučaju ne sme da bude veći od jedanaest.

Ukoliko bi se to dogodilo, dvanaesta kuća bi, prema verovanju bila porušena sama od sebe. Razlog je jednostavan – uvek mora biti više crkava, nego kuća.

Na ostrvu Sveti Ahil žive članovi dve porodice, i to Markovac i Petkovci. Trenutno na ostrvu postoji ukupno sedam kuća, dok ih je pre oko veka bilo tek četiri.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja