• 0

Na jednom mestu u Srbiji nalazi se više od 30 svetinja: Doduše, umanjenih 17 puta

Počev od 2009. godine, kada je Park maketa Despotovac otvoren, svake godine je bogatiji za po jednu svetinju

  • 0
park maketa Park maketa / Foto: Parkmaketa.com

Ako vam neko kaže da u kratkom vremenskom periodu i za samo 200 dinara imate mogućnost da vidite više od 30 srednjovekovnih manastira i crkava, da li biste poverovali?

Prilično je izvesno da ne biste. Ali to je samo zato što još uvek niste čuli da se u blizini grada nazvanog po srpskom despotu Stefanu Lazareviću nalazi jedan od samo 13 parkova-maketa na evropskom tlu.

Zaslugom nekadašnjeg rudara Milenka Ilića, svi koji imaju želju mogu da vide kako izgledaju brojni srpski srednjovekovni manastiri.

park maketa Foto: Parkmaketa.com

Makete 17 puta manje, ali verne

Iako su u pitanju makete rađene u razmeru 1:17, posetioci imaju priliku izbliza da vide svu njihovu lepotu, jer gospodin Ilić obraća pažnju na svaki detalj.

Počev od 2009. godine, kada je Park maketa Despotovac otvoren, svake godine je bogatiji za po jednu svetinju. Ne samo da se Milenko trudi da obogati ovo mesto, nego i da svakom posetiocu omogući da ga poseti za vrlo malo novca.

Na zvaničnom sajtu je navedeno da je cena ulaznice za pojedinačne posete 200, a za grupne 150 dinara. U toku zime Park-maketa Despotovac nije otvoren za posete. Tačnije, posete su dozvoljene u periodu od 1. aprila do 1. novembra.

Park maketa Foto: Olga Ječmenica

Sve je počelo od manastira Ravanica

Prva maketa koju je vlasnik i idejni tvorac ovo parka izradio bila je zadužbina kneza Lazara. Manastir Ravanica po stilu gradnje pripada moravskoj školi srpske srednjovekovne arhitekture i na njoj se nalazi čak 64 otvora, što je svrstava u vrlo zahtevnu građevinu.

Park maketa Foto: Olga Ječmenica

Mnogi srpski srednjovekovni manastiri se nalaze u Parku maketa Despotovac. Tu je Žiča, prepoznatljiva po svojoj boji, zadužbina kneginje Milice, manastir Ljubostinja, ali i manastiri Mileševa i Manasija, te Gračanica, Đurđevi stupovi i Petrova crkva.

Posetioci mogu videti i kako u razmeri 1:17 izgledaju manastir Gornjak i svetogorski Hilandar, zatim Krušedol, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija, te manastiri Gradac, Sopoćani i Visoki Dečani, ali i mnoge druge svetinje poput manastira poput Banje i Krupe, crkve Svetog Ahilija u Arilju, u kojoj je čuvena freska poznata kao Plavi anđeo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja