• 0

3 legende o tome kako je Požarevac dobio ime: Ona o Zmaju Ognjenom Vuku je najživopisnija

Po predanju, despot Vuk Grgurević iz dinastije Brankovića obračunao se sa turskim neprijateljem na surov način

  • 0
Požarevac Foto: Ivan Strahinić

U severoistočnom delu Srbije, između Dunava, Mlave i Velike Morave, nalazi se Požarevac, nekadašnja “druga prestonica” kneza Miloša u 19. veku.

Požarevac se prvi put pominje u turskom defteru sredinom 15. veka, i to kao selo u nahiji Lučica. Ali, i pre nego što će Turci doći na Balkan prostor sadašnjeg Požarevca bio je naseljen stanovništvom koje potiče iz okoline Gnjilana.

Kako su prve porodice koje su naselile ove prostore stigle iz sela Požerane, tako se veruje da je grad po njihovom zavičaju i dobio ime.

Druga legenda, pak, kaže da je Požarevac u vreme cara Lazara nosio naziv Puporeža koji je kasnije preimenovan u Požarevac.

U trećoj, koja je ujedno i najzanimljivija, glavnu ulogu ima Vuk Grgurević iz dinastije Brankovića. Ovaj srpski despot bio je veoma hrabar i požrtvovan, zbog čega je u narodu postao poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk.

Predanje kaže da je Turčin Alibeg opljačkao Vukove dvore, zbog čega se srpski junak razljutio i izazvao Alibega na dvoboj. Videvši koliko je Zmaj Ognjeni Vuk snažan, Alibeg je, kaže dalje legenda, pobegao preko Morave i sakrio se u trsci.

Razjaren što ne može da pronađe Turčina i pokaže mu ko je veći junak, Vuk je u besu zapalio trsku. Po predanju, Turčin je izgoreo, a prostor na kom je stradao dobio je naziv Požarevac.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Završena rekonstrukcija pruge Požarevac - Majdanpek

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja