• 1

Pariz ima svoj Luvr, ali on nije jedini: Znate li u kom još gradu postoji Luvr?

Prema nacrtima koje je izgradio japanski arhitekta doktor Takahaši 1967. godine, a pod upravom šeika Zaeda počela je planska gradnja Abu Dabija

  • 1
Ujedinjeni arapski Emirati Abu Dabi Abu Dhabi

Foto: Shutterstock

Glavni i najveći grad istoimenog emirata, Abu Dabi je jedna od omiljenih destinacija za turiste iz celog sveta.

Iako je u pitanju grad izuzetno bogat i arheološkim lokalitetima, ono što privlači pažnju posetilaca zapravo su brojne savremene građevine. Neke od njih, po mnogo čemu jedinstvene, važe za najveće i najlepše u svetu.

Većim delom smešten na ostrvu udaljenom tek oko 250 metara od kopna, Abu Dabi je poznat i po velelepnim mostovima. Palata Emirata, kula Investicionih vlasti Abu Dabija i brojni meganeboderi tek su neka od njegovih obeležja.

Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Foto: Pixabay/tobiasbrockow

Džamija šeik Zaeda

Prema nacrtima koje je izgradio japanski arhitekta doktor Takahaši 1967. godine, a pod upravom šeika Zaeda počela je planska gradnja Abu Dabija. U to vreme je populacija bila čak više od 30 puta manja nego danas.

Smatra se da je džamija šeika Zaeda jedno od najznačajnijih dela arhitekture Abu Dabija. Ova raskošna islamska bogomolja osmišljena je kao mesto koje „ujedinjuje svet“, budući da su prilikom gradnje bili angažovani stručnjaci iz brojnih zemalja. Ukupne površine veće od 22.000 kvadratnih kilometara, važi za jednu od najposećenijih svetinja na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Abu Dabi

Abu Dabi / pixabay.com

Interesantno je pomenuti da osim neverovatno ukrašenih tepiha, koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti, bogomolja koja može da primi čak više od 40 hiljada vernika, može da se pohvali i lusterima, bogato ukrašenim čuvenim Svarovski kristalima.

Capital Gate Abu Dabi

Foto: Printskrin / Youtube ADNEC UAE

Zgrada „Capital Gate“Palata Emirates

Ako ste mislili da je toranj u Pizi zvanično „najkrivlja“ građevina na svetu, prevarili ste se. Budući da je nagib zgrade „Capita Gate“ pod uglom od 18 stepeni i da je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda, ova građevina je zvanično okarakterisana kao „zdanje sa najvećim nagibom na celom svetu“.

Treba napomenuti da je namera arhitekata bila da kreiraju zgradu sa najvećim nagibom. U njoj se danas nalazi hotel „Hayatt Capita Gate“, poznat ne samo po luksuzu, već i po spa centru koji je najviši u celom gradu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Louvre Abu Dhabi (@louvreabudhabi)

I Abu Dabi ima svoj Luvr

Dela znamenitih umetnika iz celog sveta mogu se videti u muzeju, koji jedini osim pariskog nosi takav naziv.

Muzej „Louvre Abu Dhabi“ otvoren je za posetioce 2017. godine i prostire se na površini od skoro 65 hiljada kvadratnih metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari