• 0
 ≫ 

U okolini ovog italijanskog grada nastao je sir koji ga je i proslavio

 ≫ 

Još tokom srednjeg veka vladari Parme, zajedno sa stanovnicima, proizvodili su sir za svoje potrebe, i ne sluteći da će upravo čuveni parmezan učiniti da grad postane poznat u celom svetu

  • 0
Parma, Italija Foto: Pixabay/valtercirillo

Iako je drugi po veličini grad u regiji Emilija Romanja, Parma se ne smatra površinski naročito velikom. Uprkos tome, reč je o italijanskom gradu koji je poznat širom sveta.

Još tokom srednjeg veka vladari Parme, zajedno sa stanovnicima, proizvodili su sir za svoje potrebe, i ne sluteći da će upravo čuveni parmezan učiniti da grad postane poznat u celom svetu.

Prvi zvanično zabeleženi trag o takozvanom kralju sireva, kako parmezan često nazivaju, datira iz 1254. godine. Jedna stanovnica Parme, plemićkog roda, tada je kao garanciju da će proizvesti 53 kilograma parmezana dala svoju kuću. U to vreme su se i monasi bavili proizvodnjom ovog danas čuvenog sira.

Grad za ljubitelje istorije i umetnosti

Smešten na istoimenoj reci, pritoci reke Po, ovaj italijanski grad se prvi put pominje još 183. godine pre naše ere. Iz toga se jasno može zaključiti koliko je njegova istorija duga i bogata.

Parma, Italija Foto: Pixabay/valtercirillo

Jedan od najimpresivnijih spomenika je krstionica, izgrađena krajem 12. veka. U zdanju poznatom kao Palata Pilota, izgrađenom 1583. godine, koje je jedno od simbola Parme, danas se nalaze brojne kulturne institucije, poput Nacionalne galerije i Nacionalnog arheološkog muzeja Parme, Muzeja Bodoni i Umetničkog instituta „Paolo Toschi“.

Parma, Italija Foto: Pixabay/dezalb

Crkve kao simboli grada

Crkva posvećena Svetom Jovanu Evanđelisti, u okviru benediktanskog samostana, predstavlja još jednu od mnogih gradskih znamenitosti. Izgrađena najverovatnije tokom 10. veka, značajno je stradala u požaru četiri veka kasnije, da bi konačno 1499. godine bila obnovljena.

Glavna gradska katedrala poznata je po delima jednog od načuvenijih slikara renesansne škole iz tog grada, Antonija Koređa. Njegova dela se nalaze i u crkvi Svetog Jovana Evanđeliste, a među najpoznatijima se izdvaja kompozicija nazvana „Vizija Svetog Jovana Evanđeliste“.

Među brojnim crkvama, po kojima je Parma poznata, izdvaja se i ona posvećena Svetom Petru. Smeštena na Trgu Garibaldi, izgrađena je još 955. godine.

U Parmi se nalazi i bazilika Santa Maria dela Stećata (it. Santa Marija della Steccata). Smeštena praktično u centru grada, ova bazilika je izgrađena u renesansnom stilu. U njenoj unutrašnjosti mogu se videti freske mnogih tada najznačajnijh umetnika ne samo iz Italije, nego i iz drugih zemalja.

Video: Nećete pogrešiti: Ako ne znate šta danas da skuvate, probajte zapečeni krompir sa kačkavaljem

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja