• 0
 ≫ 

Osnovan pre više od 10 vekova, ovaj grad na Jadranu posetiocima nudi šetnju u prošlost

 ≫ 

Odlično očuvane zidine, dužine 1.940 metara, jedno su od obeležja grada. Svojevrstan muzej na otvorenom obuhvata čak 16 kula i pet tvrđava i još mnogo znamenitosti

  • 0
Dubrovnik Old Town

Foto: Shutterstock

Na samom jugu današnje Hrvatske, na obalama Jadrana nalazi se grad bogate i duge istorije, poznat i po odlično očuvanom starom jezgru.

Smatra se da su ljudi na području današnjeg Dubrovnika živeli još u bronzano doba. Stanovnici rimskog grada Epidaura, Avari i Sloveni, a današnjeg Cavtata u Hrvatskoj, prema podacima osnovali su polovinom 10. veka grad koji prerasta u današnji Dubrovnik.

Odlično očuvane zidine, dužine 1.940 metara, jedno su od obeležja grada. Svojevrstan muzej na otvorenom obuhvata čak 16 kula i pet tvrđava i još mnogo znamenitosti.

Dubrovnik

Foto: Telegraf.rs

Bogato istorijsko nasleđe na svakom koraku

Obilazak gradskih zidina i čuvenog dubrovačkog Straduna jedna je od, slobodno možemo reći, obaveznih aktivnosti prilikom posete Dubrovniku. Bogatstvo grada, koji je nekada bio centar trgovine i Dubrovačke republike, vidljivo je posebno u velelepnim građevinama starog jezgra.

U unutrašnjosti srednjovekovnog utvrđenja, u koji se može ući kroz jedan od tri ulaza, mogu se videti brojne impozantne građevine i svetinje.

Izgrađena u prvim decenijama 14. veka, tvrđava Minčeta, budući najviša tačka grada i danas ponosno stoji i čuva ga. Pogled sa nje nijednog posetioca ne može da ostavi ravnodušnim. Sagrađena oko vek kasnije, tvrđava Bokar je takođe vredna posete.

Simbol početka gradnje vodovoda u nekadašnjem Dubrovniku dve su česme, nazvane u čast italijanskog arhitekte Onofrija dela Kava (it. Onofri della Cavou), koji je i zaslužan za tako veliki poduhvat u ono vreme. Izgrađene u prvim decenijama 15. veka, Velika i Mala Onofrijeva česma danas ostavljaju bez reči sve posetioce Starog grada, budući da predstavljaju neverovatan spoj gotičkih i romaničkih stilova arhitekture.

Dubrovnik, Stradun

Foto: Shutterstock

I naravno, Stradun

Oni koji su rasli u vreme postojanja Jugoslavije, često su leta provodili baš u Dubrovniku. Tačnije uglavnom na Stradunu.

Dubrovnik

Foto: Telegraf.rs

Pravi osećaj života u ovom hrvatskom gradu turisti mogu imati samo ako prošetaju glavnom ulicom, čuvenim Stardunom. Brojni muzičari i drugi umetnici će svojim nastupima upotpuniti šetnju. Podrazumeva se da ne treba propustiti ni posetu nekom od brojnih kafića ili restorana, koji se u tom delu grada nalaze.

Na Staradunu se nalazi i crkva posvećena Svetom Vlahu, koji je prema verovanju svetac zaštitnik grada. Posetioci imaju priliku da vide i Kneževu i Sponza palatu, u kojoj se nalazi arhiv Grada, te velelepnu Gradsku katedralu i mnoge druge gradske znamenitosti.

Video: Kao da je Sauron krenuo na Dubrovnik: Velika pijavica tutnji morem

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja