• 1

Jedinstvena svetinja kod Despotovca: Svi je znaju kao "Belu crkvu", a nikad nije imala belu fasadu

Uprkos tome što ne postoje istorijski izvori koji bi potvrdili kad je svetinja nastala i ko je bio njen ktitor, veruje se da je podignuta u isto vreme kao i Manasija

  • 1
Beljajka, Despotovac

Foto: Ivan Strahinić

U blizini sela Beljajka kod Despotovca, u centralnom delu Srbije, nalazi se crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, u narodu poznata još i kao “Bela crkva”.

Iako ne postoje istorijski izvori koji bi potvrdili ko je bio ktitor ove svetinje, kao i kada je nastala, veruje se da je “Bela crkva” podignuta u isto vreme kad i manastir Manasija - u 15. veku.

Naziv je dobila po selu, a ono, opet, po “beloj zemlji” ili “beloj gori” kojom je nekada bilo okruženo. Iako nikada nije imala belu fasadu, u narodu je bila i ostala “Bela crkva”.

Arhitektonski jednostavna i skromna crkva, napravljena od kamena peščara, utkana je i u naziv etno-festivala koji je stavio Beljajku na turističku mapu Pomoravlja.

Jer, upravo je ova svetinja koju su putnici doskora zaobilazili inspirisala meštane Beljajke da organizuju festival, sačuvaju od zaborava narodnu tradiciju, ugoste umetnike i okupe posetioce u predivnoj prirodi kojom je “Bela crkva” okružena.

Takmičenje u pripremi gulaša, košenju trave, nadvlačenju konopca, odmeravanje snaga u pripremi resavskog kačamaka samo su neke od disciplina na etno-festivalu koji iz godine u godinu animira sve veći broj ljudi da upoznaju lepote Gornje Resave.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miodrag

    23. oktobar 2022. | 10:09

    Nedaleko od sadasnje crve postoje temelji stare crkve koja je bila od drveta koja nazalost nije sacuvana.

    Podelite komentar