• 0

Čudesna priča o crkvi kod Vučja oslikava snagu vere srpskog naroda u najtežim vremenima

Na ruševinama crkve koju su srušili Turci nekoliko vekova kasnije nikla je nova svetinja zahvaljujući porodici industrijalaca i čuvenom ruskom arhitekti

  • 0
crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Vučje

Foto: Ivan Strahinić

Na obroncima Kukavice, u blizini “srpskog Mančestera”, ruski arhitekta Grigorij Samojlov podigao je crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koju mnogi svrstavaju u najznačajnije primere crkvene arhitekture između Prvog i Drugog svetskog rata u Srbiji.

Svetinja je podignuta na mestu na kom je nekada bila srednjovekovna crkva koju su srušili Turci.

Uprkos tome što su od bogomolje ostale samo ruševine, priča o njenom postojanju prenosila se s kolena na koleno, pa se narod o velikim praznicima okupljao na mestu na kom je nekada bila svetinja.

Tolika posvećenost vernika podstakla je industrijalsku porodicu Teokarović da posle Prvog svetskog rata na istom mestu podigne novu crkvu. Angažovan je čuveni ruski profesor i arhitekta koji je, smatraju mnogi, u predivnom ambijentu kod Vučja ostavio najlepšu zaostavštinu iz svoje bogate karijere.

Kad se uzme u obzir da je arhitekta Samojlov projektovao, pored ostalog, zgradu Pozorišta na Terazijama, Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjaluci, kao i zdanja u kom su smešteni Mašinski i Tehnološki fakultet, jasno je koliko su bili visoki njegovi profesionalni standardi čak i za današnje vreme.

Svetinja kod Vučja napravljena je od posebnog kamena sa planine Kukavice, živopisana je na mermernom malteru u stilu ruskog baroka, a arhitekta, zadivljen ambijentom u kom se svetinja nalazi i željan da što više svog znanja i talenta utka u nju, sam je oslikao ikonostas.

Crkva rođenja Svetog Jovana Krstitelja osveštana je na Ivanjdan 1938, a svečanom činu prisustvovalo je 20.000 ljudi. I danas je mesto okupljanja stanovnika Vučja i okolnih sela, ali i turista koji dolaze u prelepi kanjon Vučjanke.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja