• 0

Na Mikonosu svačeg lepog ima, pa i tri pelikana koja privlače pažnju turista

Irina, Petros i Nikolaos oduševljavaju turiste koji posećuju ostrvo. Ali malo ko zna koliko su nekada stanovnici Mikonosa ozbiljno shvatali brigu o jednom drugom pelikanu

  • 0
Ostrvo Mikonos, Kikladi, Grčka

Foto: Pixabay/hjorleifur

Grčko ostrvo koje je postalo jedan od simbola luksuznog odmora prati i priča o neobičnom stanovniku. Tačnije ima ih troje danas na ostrvu.

Polovinom prošloga veka, slučaj ili sudbina, dovodi ga grčko ostrvo Mikonos. Ko bi rekao da će upravo pelikan, nazvan u čast kapetana stradalog tokom Drugog svetskog rata, Petrosa Drakopulosa da se odomaći na ostrvu?

I da sve bude još interesantnije, danas na Mikonosu žive njih troje, jedna ženka i dvoje mužjaka. Irini, Petros i Nikolaos.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Petros The Pelican (@petros.mykonos)

Ali da krenemo od početka...

Loveći ribu, Andonis Haritopulos je 1955. godine ugledao pelikana, kome je bila potrebna pomoć. Kasnije se pretpostavilo da je pelikan zalutao, odvojivši se od jata.

Stanovnici Mikonosa tada su, prema svedočenjima, prvi put videli jednu takvu pticu. Iako je prisutan na gotovo svim kontinentima, važi za jednu od ređih vrsta na evropskom tlu, te spada u red ugroženih vrsta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Petros The Pelican (@petros.mykonos)

Nakon što ga je doveo na ostrvo, o njemu brine drugi ribar, po imenu Todoris Kirandonis. Zanimljivo je pomenuti da je on imao običaj i da razgovara sa Petrosom. Iako je Petros sada već imao pravi dom na ostrvu i redovne obroke, izgleda da mu je bilo dosadno, pa je počeo da šetka po Mikonosu. Ne samo da je „posećivao“ pijacu i luku, ne bi li jeo ribu, nego je vremenom počeo da obilazi i taverne, u potrazi za hranom.

 

Petros shvata da može da leti

Budući da su ostrvljani odlično brinuli o njemu, Petros u jednom trenutku shvata da njegova krila, čiji je raspon nešto manji od tri metra, ipak imaju svoju ulogu. Zbilo se to tri godine nakon što je na Mikonosu našao svoj dom.

Rivalitet između stanovnika ostrva Tinos i Mikonos u to doba je išao dotle da je postojala čak i ljubomora na to što je Petros za svoj dom izabrao baš Mikonos. Kao da je znao, prvo mesto na koje je sleteo kada je počeo da koristi svoja krila, bilo je ostrvo Tinos.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Petros The Pelican (@petros.mykonos)

Tamo nije imao gnezdo, kao na Mikonosu, već kavez. A Grci sa Tinosa, u želji da napakoste svojim sunarodnicima sa Mikonosa su se u to doba šalili da su dali azil Petrosu, jer mu na Mikonosu jednostavno više nije bilo zabavno.

Međutim, stanovnici Mikonosa su sve to shvatili vrlo ozbiljno i organizovali prave pravcate proteste. Uzevši u obzir to da su u to doba bili izbori u zemlji, pretili su čak da neće glasati sve dok im se ne vrati Petros. Čak su neki od njih i lično krenuli ka Tinosu, ne bi li uzeli svog Petrosa. I uspeli su...

Nakon što su mu priredili velelepan doček na Mikonosu, stanovnici ostrva su ipak otišli i da glasaju, jer je Petros konačno opet bio među njima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Petros The Pelican (@petros.mykonos)

Smrt u 33. godini

Izgleda da je Petros imao samo tri godine kada je otkrio svoj novi dom na Mikonosu. Barem su tako utvrdili stručnjaci nakon njegove smrti, 2. decembra 1985. godine. Naime, smatra se da je uginuo u 33. godini, nedugo nakon što ga je neko udario autom na ostrvu.

Danas na Mikonosu postoji troje pelikana koja se smatraju jednom od atrakcija ostrva. Ženku Irini je ostrvu poklonila Džeki Kenedi, kako stanovnici ostrva ne bi mnogo tugovali nakon Petrosove smrti. Mužjak po imenu Petros je poklon Zoološkog vrta Hamburg, a treći je Nikolaos. Još jedan zalutali pelikan, koji je stigao na ostrvo Mikonos 1995. godine.

Video: Utihnulo parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja