• 0
 ≫ 

Iako su jednodnevni izleti sjajna ideja, imaju i dosta mana

 ≫ 

Ako ćemo realno, čak i da na takav izlet krenete izjutra, a vratite se uveče, to ipak nije dovoljno za bolje upoznavanje konkretne destinacije

  • 0
Izletište Grza, Paraćin

Foto: Shutterstock

Odlučili ste da bolje upoznate svoju okolinu, pa je izbor pao na jednodnevni izlet? Ideja je divna, nema spora, jer mnogi od nas ipak radije biraju neke udaljene destinacije za putovanja, a da zapravo nisu dobro upoznati sa onima, koje se nalaze na oko sat-dva vožnje od mesta u kome žive.

Međutim, jednodnevni izleti, koliko god dobro zvučali kao ideja, ipak imaju brojne mane. Posebno ako se radi o destinaciji koja je izuzetno bogata bilo kulturnim, bilo prirodnim ili gastronomskim znamenitostima.

Ako ćemo realno, čak i da na takav izlet krenete izjutra, a vratite se uveče, to ipak nije dovoljno za bolje upoznavanje konkretne destinacije.

Ekskurzija, izlet

Foto: Shutterstock

Na svu sreću, postoji nešto što možete da preduzmete i u takvim situacijama, kako biste, uprkos manjku vremena uspeli da se što bolje upoznate sa destinacijom koju ste odabrali da posetite.

Ključ je u dobroj organizaciji

Pod pretpostavkom da ste pre odlaska na jednodnevni izlet sa puno pažnje proučili izabranu destinaciju, te osmislili plan obilaska za taj dan, prilično je izvesno da ćete je bolje upoznati od onih ljudi, koji su jednostavno krenuli na izlet bez ikakvog prethodnog raspitivanja o destinaciji.

Nemojte da vas mrzi da ukucate u internet pretraživač lokaciju koju ste odabrali da posetite, jer ćete vrlo lako imati informacije o kulturnim i istorijskim znamenitsotima na prvom mestu. Tako će vam biti mnogo lakše i da napravite, makar okvirni plan izleta.

Tara planina safari

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Birajte bliže destinacije

Besmisleno je, u principu ići na jednodnevne izlete na destinacije koje su više od tri sata udaljene od vašeg mesta stanovanja. Prosto zato što to znači da ćete makar šest sati provesti u putu do tamo i nazad, te ćete samim tim biti uskraćeni za vreme koje možete da provedete bolje upoznajući to mesto ili grad.

Jednodnevni izleti imaju smisla ako je reč o destinaciji do koje vam treba optimalno četiri do pet sati vožnje u oba pravca.

Vrućina, leto, vremenska prognoza, kupači, kupalište, sezona kupanja, PIZLETISTE KOSUTNJAK BEOGRAD

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Imajte u vidu i želje saputnika

Ovo se posebno odnosi na porodične, ali i izlete koji uključuju više prijatelja. Kako se niko ne bi dosađivao, treba uzeti u obzir afinitete svih saputnika. Upravo zato priprema, u smislu pribavljanja informacija o znamenitostima izabrane destinacije, igra ključnu ulogu.

I na kraju, sama činjenica da se jednodnevni izleti praktikuju do mesta, koja su bliža, nudi mogućnost da ih posetite još koji put. Bilo zato što ste nešto propustili da vidite, bilo zato što vam se odabrana destinacija naročito dopala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja