Quantcast
  • 0

Golubac - mesto na kom se spajaju najlepše stranice istorije i geografije Srbije

Brojne staze za šetnju pokraj reke, uz litice i kroz sela, vidikovci i kanjon Brnjičke reke samo su neki od prirodnih bisera Golupca koji su interesantni posetiocima baš kao i Golubačka tvrđava, Nacionalni park Đerdap i manastir Tumane

  • 0
Golubac

Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali Dunava, na mestu gde je ova reka najšira u Srbiji i gde se susreću Panonska nizija i Karpatske planine, nalazi se opština Golubac.

Iako je turistički najpoznatija po Nacionalnom parku Đerdap, poslednjih godina sve više posetilaca hrli u ovaj deo istočne Srbije kako bi posetili manastir Tumane i isposnicu Svetog Zosima.

Svetinja koja je po narodnom predanju zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića postala je za vernike u Srbiji ono što je manastir Ostrog u Crnoj Gori - mesto na kom se mole ljudi svih veroispovesti.

Rekonstrukcijom Golubačke tvrđave naselje Golubac u Braničevskom okrugu postalo je nezaobilazno na turističkoj mapi zaljubljenika u srednjovekovne gradove.

I pored toga što ima kulturno-istorijskih lokaliteta kojima može da se pohvali, opština Golubac posebno je privlačna onima koji su željni da provedu vikend u prirodi.

Brojne staze za šetnju pokraj reke, uz litice i kroz živopisna sela, vidikovci sa kojih se pruža predivan pogled na plavi Dunav koji ovde podseća na more, kao i magično lep kanjon Brnjičke reke sa dva vodopada samo su neki od prirodnih bisera Golupca koje svakako vredi posetiti.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja