• 7

Lazarev grad na reci Rasini krije mnoge znamenitosti

Izuzev brojnih muzeja, koji posetiocu nude uvid u bogatu istoriju grada, Kruševac se može pohvaliti i trgovima, parkovima i spomenicima. Njegova okolina posebno je zanimljiva, budući da leži podno planine Jatrebac

  • 7
Kruševac Foto: Ivan Strahinić

Grad na reci Rasini idealno je mesto za obilazak za sve one koji su ljubitelji istorije, na prvom mestu. Kruševac je u drugoj polovini 14. veka kao svoju prestonicu podigao srpski knez Lazar Hrebeljanović.

I sve u gradu na reci Rasini i dalje odiše izuzetno bogatom istorijom.

Vrlo brzo po osnivanju, tadašnja prestonica postaje značajan centar. Ne samo u privrednom, već i u kulturnom smislu. Isto kao što je i danas važno središte celokupnog Rasinskog okruga.

Kruševac Foto: Ivan Strahinić

Kamen je „krivac“ za naziv grada

Lazarev grad sazidan je od oblutaka vađenih iz reke. Lokalni naziv za kamen, koji je ugrađen u većinu prvobitnih kruševačkih zdanja glasi krušac, te se pretpostavlja da i naziv grada vodi otuda poreklo.

Izuzev brojnih muzeja, koji posetiocu nude uvid u bogatu istoriju grada, Kruševac se može pohvaliti i brojnim trgovima, parkovima i spomenicima. Njegova okolina posebno je zanimljiva, budući da leži podno planine Jatrebac.

Trg kosturnica, Trg glumaca i Trg fontana, tek su neki od gradskih trgova, poznatih po lepom uređenju. Jedan od simbola Lazarevog grada je i Spomenik kosovskim junacima.

Slobodište, Bagdala i Spomenik knezu Lazaru... pa spomenik despotu Stefanu Lazareviću i Spomenik kneginji Milici... znamenitosti grada pod Jastrepcem samo se nižu. U Kruševcu se nalazi i jedina skultura Milića od Mačve, simbolično nazvana „Majka Srbija i Majka Grčka“. Počev od 2019. godine u kruševačkom parku Bagdala nalazi se i Park minijatura „Srbija“.

Kruševac Foto: Ivan Strahinić

Muzeji su tek posebna priča. Izuzev Narodnog muzeja Kruševac, u gradu se nalazi i Galerija Milića od Mačve, ali i Arheološki park „Lazarev grad“ i Umetnička galerija.

U kruševačkoj Gradskoj kući može se videti mozaik-sala koja je velelepna, dok se grad može pohvaliti i kućom porodice Simić, koja važi za najstariju u Kruševcu. Smatra se da je izgrađena krajem 18. ili na samom početku 19. veka. Pripadala je Stojanu Simiću, kumu kneza Miloša, koji ju je otkupio od porodice Vrenčević i darovao svome kumu. Interesantno je pomenuti da su se upravo u kući porodice Simić u Kruševcu kovali planovi za podizanje Miletine bune. Danas se u njoj nalazi muzej, koji pokazuje autentični ambijent iz perioda gradnje.

Kruševac Foto: Ivan Strahinić

U Kruševcu su živele i mnoge grčke, odnosno cincarske porodice. Zato je to danas jedini grad u našoj zemlji koji se može pohvaliti i Grčkim šorom, prostorom koji je bio naseljen upravo Grcima.

Ne propustite okolinu Lazarevog grada

U doba prve vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića otkrivena je lekovitost i Ribarske banje, koja se nalazi u okolini Kruševca.

Kruševac Foto: Ivan Strahinić

Poseta planini Jatsrebac, koja i dalje uspeva da odoli masovnom turizmu, predstavlja neizostavni deo obilaska nekadašnjeg Lazarevog grada.

U blizini Kruševca nalaze se i manastir Pokrova Presvete Bogorodice u selu Đunis, u kome je i manastir Sveti Roman. Na oko 15 kilometara udaljenosti od grada nalazi se manastir Naupare, koji su prema narodnoj legendi osnovali srpski knez Lazar i njegov sin, srpski despot Stefan.

Video: Ne samo prva i druga postojalo je ravno pet kosovskih bitaka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tako je

    10. novembar 2022. | 22:39

    Kruševac je jedan od najlepših gradova Srbije.

    Podelite komentar

  • Brkc

    10. novembar 2022. | 22:11

    Istorijsko blago Srbije...

    Podelite komentar

  • Bio sam tamo poslom.

    10. novembar 2022. | 23:02

    I ok je mesto, ali je bila noc. Vidim lepo zive, jurcaju okolo ko u beogradu.

    Podelite komentar