• 1

Selo kod Pirota izgleda poput kulisa za film: Prirodni fenomen u Slavinji oduševljava turiste

Iako iz godine u godinu u selu ima sve manje stanovnika, Slavinja je savršena za uživanje u prirodnim lepotama kojima je okružena

  • 1
selo Slavinja Foto: Ivan Strahinić

Na tridesetak kilometara od Pirota, u uvali između Stare planine i Vidliča nalazi se selo Slavinja, jedno od mnogobrojnih sela u Srbiji koje iz godine u godinu beleži sve manji broj stanovnika.

Ovde život zažubori samo tokom leta, kad ljudi željni netaknute prirode pohrle put Stare planine i očarani lepotama Slavinja odluče da istraže okolinu.

A okolina je, zahvaljujući prirodnim fenomenima i objektima starim barem jedan vek, nesvakidašnja i pleni na prvi pogled.

Izvori pijaće vode koji okružuju Slavinju nisu ništa manje lepi od kanjona Rosomačke reke. Slojevite kamene ivice koje čine kanjon, sa virovima koji podsećaju na lonce i u kojima voda iskri i penuša, svedoče o milionima godina rada prirode koja je u ovom delu Srbije stvorila jedinstveno remek-delo.

Seoski turizam, nažalost, ovde nije razvijen, ali kad poželite da uživate u prirodnom blagu Slavinje smeštaj možete pronaći u Visočkoj Ržani, udaljenoj svega četiri kilometra od sela koje izgleda poput filmskih kulisa.

Foto: Ivan Strahinić

Video: U Babušnici se održala 10. Vurdijada: Saznajte šta je čuvena vurda

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 🍇

    7. novembar 2022. | 02:17

    Prelepa priroda ali pirocance bije los glas a i uverila sam se u istinitost viceva koji se pricaju o njima

    Podelite komentar