• 2

Duž nepristupačne doline Ibra, duge oko 270 kilometara s proleća miriše jorgovan

Želeći da dočeka buduću suprugu kako dolikuje i dolazak u srednjevekovnu Srbiju joj učini prijatnijim, tako da može da oseti miris cveća u kome je imala prilike da uživa u svom rodnom mestu srpski kralj naređuje da duž prilično nepristupačne doline reke bude zasađen jorgovan

  • 2
Maglič i jorgovani Foto: Wikimedia/public domain, Pixabay

Kada se iz pravca Kraljeva krene put Raške, nakon oko 30 kilometara nailazi se na ostatke srednjevekovnom grada Magliča.

Veruje se da je to područje uvek bilo pod maglom, te otuda i naziv grada, koji je igrao značajnu ulogu u srednjevekovnoj srpskog državi.

Podno Magliča nalazi se i reka Ibar. I baš tuda je polovinom 13. veka u Srbiju došla jedna francuska princeza. Bila je to buduća supruga srpskog kralja Stefana Uroša, Jelena Anžujska.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели САЧУВАЈМО НАШЕ ШУМЕ 🌱 (@sacuvajmonasesume)

Dolina Ibra nalik na rodno mesto

Oko Vaskrsa, tokom aprila i maja svake godine se širom naše zemlje širi miris cveta, koji pripada rodu maslina. Jorgovan se u prirodi sreće najčešće u purpurnoj boji, ali i beloj i roze.

U vreme kada se odvija naša priča, verovatno je bio baš period oko Vakrsa, negde oko 1250. godine. Želeći da dočeka buduću suprugu kako dolikuje i dolazak u srednjevekovnu Srbiju joj učini prijatnijim, tako da može da oseti miris cveća u kome je imala prilike da uživa u svom rodnom mestu srpski kralj naređuje da duž prilično nepristupačne doline reke bude zasađen jorgovan. Istini za volju, šturi su istorijski podaci koji navode gde je rođena Jelena Anđela, u našem narodu poznatija kao Jelena Anžujska, ali se zbog priče o Dolini jorgovana pretpostavlja da je to možda bila Provansa.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Bogatstvo Srbije 🇷🇸 (@bogatstvosrbije)

Kada se uzme u obzir da je dolina reke Ibar duga oko 270 kilometara i da u određenim delovima uopšte nije pristupačna, a da je srpski kralj naredio da se jorgovani zasade ceim putem kojim bi trebalo da prolazi njegova supruga, jasno je koliko je imao želju da joj ulepša dolazak u zemlju, potpuno drugačiju po karakteristikama od one na koju je navikla.

Da bi Dolina jorgovana ostala očuvana, kao i priča koja je prati, tokom posete našoj zemlji 2007. godine je Šarl Filip od Orleana, naslednik Francuske krune simbolično zasadio nove sadnice jorgovana na tom području, kako navodi „Infokop“.

Mileva Luković, maglić, skeledžija Foto: Rina.rs

Manastir u Dolini jorgovana

Koliko je majka potonjih srpskih kraljeva, Dragutina i Milutina bila oduševljena ovim činom i predelima kroz koje je prolazila, kada je prvi put došla u zemlju, jasno pokazuje i činjenica da je svoju zadužbinu, manastir Gradac baš tu i podigla.

Nije poznato tačno vreme gradnje Svetinje, u kojoj počiva srpska kraljica, ali se pretpostavlja da je to bilo krajem 13. veka.

Manastir Gradac Manastir Gradac / Foto: Wikimedia/Misa.stefanovic.07

U delu „Žitije kraljice Jelene“ arhiepiskopa Danilo II prvi put je zabeleženo pominjanje manastira u Dolini jorgovana, nadomak srednjevekovnog grada Rasa, navodi „Manastirgradac.rs“ uz citat iz istoimenog dela:

I tako poče zidati predivnu crkvu u ime Presvete Bogorodice praznik Blagoveštenja, na mestu zvanom Gradac...zapovedila je da se sakupe svi narodi njezine države, i kada je to učinila, izabrala je od njih najbolje umetnike, hoteći da podignu predivno zdanje toga hrama, mnogo i nebrojeno zlato neštedice dajući svima radnicima...kao mudri i razumni stroitelj.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • samo kažem

    6. novembar 2022. | 22:57

    Jelena Anžujska nije bila nikakva francuskinja,po nekim istraživanjim,nego-Sremica.Pa da nije tako kako bi znala srpski i imala ime Jelena.Teško je opovrgavati izmišljene mitove...

    Podelite komentar