• 0

Takovski grmovi – svedoci istorije: Relikviju dinastije Obrenović sačuvala je jedna Šapčanka

Ispod krošnje hrasta lužnjaka u Takovu knez Miloš objavio je početak Drugog srpskog ustanka, a iz žira ovog drveta koji je spustila u zemlju Katarina P. Kurtović nikla je mladica koja danas dominira Pionirskim parkom u Beogradu

  • 0
Takovski grm Foto: Ivan Strahinić

U naselju Takovo, u okviru Spomen-kompleksa Drugi srpski ustanak, nalazi se Takovski grm, tačnije ostaci hrastovog stabla pod kojim je 1815. godine, na praznik Cveti Miloš Obrenović objavio početak Drugog srpskog ustanka.

Srpska vladarska dinastija Obrenović imala je poseban odnos prema hrastu lužnjaku; tretiran je gotovo kao relikvija, a u narodnoj tradiciji tumačilo se da je upravo ova vrsta hrasta „najavljivala“ prelomne, tragične događaje u dinastiji Obrenović.

Prvo stablo Takovskog grma naraslo je 23 metra u visinu i imalo je pet velikih grana. Kad je grm počeo da propada, narod je verovao da je to zapravo znak propasti dinastije Obrenović.

Tako je, po narodnom predanju, prva velika grana hrasta lužnjaka stradala 1860. godine, neposredno pre smrti kneza Miloša.

Druga grana odlomila se godinu dana pošto je knez Mihailo prilikom posete Takovu posadio novi Takovski grm; 1868. naslednik kneza Miloša ubijen je u atentatu u Koštunjaku. Najzad, početkom 20. veka hrast pod kojim je knez Miloš najavio Drugi srpski ustanak iščupan je u strašnoj oluji, što je, po narodnom verovanju, "najavilo" krah dinastije Obrenović.

Takovski grm koji je posadio knez Mihailo imao je nešto drugačiju sudbinu. Rastao je sve do 1990. godine kada je iznenada počeo da se suši, a poslednji put je olistao godinu dana kasnije.

Devedesetih godina prošlog veka na Kneževim livadama u Takovu, na prostoru na kom je rastao prvi Takovski grm, posađeno je nekoliko stabala hrasta lužnjaka.

Ipak, najveće stablo koje je zapravo „potomak“ hrasta koji se dovodi u vezu sa knezom Milošem raste u Beogradu, i to zahvaljujući jednoj Šapčanki.

Katarina P. Kurtović, ćerka nekadašnjeg načelnika beogradskog okruga Jovana Resavca, pokupila je nekoliko žireva starog Takovskog grma i zasadila ih u Šapcu. Naime, u vreme kad je stari Takovski grm počeo da propada, bilo je mnogo onih koji su skupljali njegove žireve u nameri da očuvaju relikviju dinastije. I Katarina P. Kurtović bila je jedna od njih.

Žirevi koje je posadila razvili su se u mladice, a jedna od njih je presađena i nalazi se u Pionirskom parku u Beogradu.

Video: Dva veka kasnije u Miloševom konaku gostima zastaje dah od specijaliteta Miloševa sablja

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja