• 1
 ≫ 

Belgijski grad prati neobična legenda: Antverpen je poznat i kao "grad dijamanata"

 ≫ 

Vekovima je ovaj belgijski grad važio za jedan od najbogatijih

  • 1
Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Iako druga po veličini u Evropi, luka u Antverpenu igrala je značajnu ulogu u razvoju grada, koji je danas glavni grad Flandrije.

Reka Šelda, koja se pominje u legendi o nastanku naziva grada, nakon oko 90 kilometara od Antverpena uliva se u Severno more.

Vekovima je ovaj belgijski grad važio za jedan od najbogatijih.

Neobičan suvenir Antverpena

Ako posetite ovaj grad i ugledate kolačiće neobičnih oblika, nemojte biti iznenađeni. Šake iz Antverpena, kako se ovaj kolačić naziva, zapravo je spomen na lokalnu legendu o nastanku naziva grada, navodi „Wikipedia“.

Div po imenu Antigon je glavni junak priče. Legenda veli da je on živeo u blizini reke i da je bio vrlo surov, te da je od onih koji su želeli da plove rekom Šeldom tražio da mu plate. Neki bi platili i bilo im je dopušteno da se otisnu, dok je bilo i onih koji nisu želeli da plate harač divu. Njih je surovo kažnjavao...

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/braico

Svako ko bi se oglušio o divov zahtev ostajao je bez šake. Zatim bi Antigon odsečenu šaku bacao u reku.

Nije poznato koliko je trajalo dok se nije pojavio Silvijus Brabo. Ovaj narodni heroj je uspeo da divu učini isto ono što je on činio onima koji ne bi platili za prelazak reke. Budući da se na holandskom baciti šaku u reku kaže „hand werpen“, smatra se da je upravo to poslužilo za nastanak naziva grada Antwerpena.

Atrakcije „Srednjovekovnog Menhetna“

Tokom 16. veka Antverpen je važio za jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji evropski grad. U to vreme su nikle mnoge građevine, koje ga i danas krase, navodi „Sanmagazine“. Njih karakteriše gotski stil arhitekture i vitkost, budući da je većina njih visoka, a uska.

Fontana poznata po statui ranije pomenutog junaka Silvijusa Braba nalazi se na glavnom gradskom trgu. Tu je i Gradska kuća, izgrađena tokom 15. veka.

U crkvi posvećenoj Svetom Pavlu mogu se videti i slike čuvenih umetnika, koji su stvarali u Antverpenu. Kako navodi „Edukacija.rs“ posebno su važne tri Rubensove slike neprocenjive vrednosti: „Kažnjavanje Hrista“, „Divljenje pastirima“ i „Rasprava o blaženom pričešću“.

Budući da je Antverpen bio značajan za razvoj industrije dijamanata u zemlji, to u njemu postoji i Muzej dijamanata, koji posetiocima nudi priliku da se bolje upoznaju sa istorijom te industrije.

Grad je poznat i po kući u kojoj je živeo čuveni slikar Rubens, ali i po najvećoj gotičkoj svetinji u zemlji, koja je posvećena Bogorodici.

Video: Poznati belgijski kolač koji se i kod nas odavno odomaćio (VIDEO)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    16. novembar 2022. | 07:38

    Да и познат је као град јевреја јер баш они су ти који раде са дијамантима

    Podelite komentar