• 0
 ≫ 

Ostrvo na kome je rođen čuveni pevač pravi je raj za ljubitelje egzotičnih putovanja

 ≫ 

Ovaj arhipelag čine dva velika ostrva, Pemba i Zanzibar ili Unguja, kao i mnoštvo malih ostrva

  • 0
Zanzibar

Zanzibar / pixabay.com

Deo Ujedinjene Republike Tanzanije, arhipelag Zanzibar, smešten je u neposrednoj blizini istočne obale afričkog kontinenta.

Većinsko stanovništvo čine pripadnci Bantu naroda, Indusi u Arapi. Iako je svahili zvaničan jezik na ostrvu smeštenom u vodama Indijskog okeana, zbog izuzetno razvijenog turizma mnogi meštani se koriste i engleskim jezikom.

Ovaj arhipelag čine dva velika ostrva, Pemba i Zanzibar ili Unguja, kao i mnoštvo malih ostrva.

foto Pixabay

foto Pixabay

Začini, začini i opet začini

Zanzibar je nadaleko poznat kao proizvođač začina, što daje posebnu čar lokalnoj kuhinji. Crni biber, karanfilić, cimet i muskatni oraščić spadaju u red začina po kojima je arhipelag poznat. Baš zato se neretko naziva i Ostrvom začina.

Razvijen je i uzgoj rafija palme, od koje se izrađuju brojni upotrebni predmeti, poput podmetača i korpi, dok turizam takođe zauzima značajan udeo u industriji Zanzibara.

Brojni hoteli i rizorti visoke kategorizacije čest su izbor turista iz celog sveta koji posećuju ovu egzotičnu destinaciju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Matimu Marcus Manganyi (@tim_timu)

Budući da ga karakteriše tropsko-monsunska klima, Zanzibar je poznat po relativno visokim temperaturama vazduha tokom cele godine. Najviše padavima ima od marta do maja, odnosno tokom novembra i decembra, dok se tokom jula beleži najmanja količina padavina. Turistička sezona obično počinje krajem decembra i traje do februara, a kasnije od juna do oktobra.

Šta videti na Zanzibaru?

Turisti koji ne žele samo da uživaju u kupanju i sunčanju imaju priliku da upoznaju bolje istoriju ostrva. Tim pre što je na Zanzibaru i deo starog grada, poznat kao Kameni grad (engl. Stonetown), u kome je 5. septembra 1946. godine kao Farok Bulsara rođen čuveni pevač Fredi Merkjuri. Uz to Kameni grad je uvršten i na Listu svetske baštine UNESCO-a.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Betemekids Woreknh (@betemekids)

Stara tvrđava Zanzibara nalazi se u Kamenom gradu u prestonici arhipelaga i važi za najstariju građevinu, budući da se smatra da je izgrađena na samom kraju 17. veka. Odmah uz nju je i nekadašnja palata sultana od Zanzibara, poznata kao Kuća čuda (engl. House of wonders). U njoj se danas nalazi muzej, koji svedoči o bogatoj istoriji arhipelaga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja