• 0

Čari Milana: Najznačajniji centar evropske mode ujedno je i grad bogate istorije

Jesen je odlična za bolje upoznavanje grada bogate istorije, osnovanog oko 400 godine pre Hrista

  • 0
Milano, Italija

Foto: Pixabay/lolsanches

Milano, drugi po veličini grad u Italiji, ima izuzetno dobro razvijen saobraćaj i karakteriše ga laka dostupnost mnogim gradskim znamenitostima koje obično posećuju turisti.

Grad koji je danas poznat kao najznačajniji evropski centar mode, može se pohvaliti jednim od najpoznatijih dela gotičke arhitekture izgrađenom tokom 19. veka, kao i zgradom opere iz 18. veka.

I sve to je tek manji deo znamenitosti koje se mogu videti u italijanskom gradu koji godišnje posećuju milioni turista iz celog sveta.

Milano, Italija

Foto: Pixabay/justaboutmachines

Jesen u Milanu

Još uvek relativno toplo vreme, sa prosečnom dnevnom temperaturom između 11 i 19 stepeni, jesen je odlična za bolje upoznavanje grada bogate istorije, osnovanog oko 400 godine pre Hrista.

Danas je Milano okarakterisan kao glavni komercijalni, finansijski i industrijski centar zemlje. Šire područje grada naseljava više od osam miliona ljudi, navodi „Introducingmilan“.

Simbol Milana

Milanska katedrala (it. Duomo di Milano) verovatno je najimpozantnija znamenitost, smeštena u samom njegovom srcu. Izgrađena u gotičkom stilu, smatra se jednom od najvećih katoličkih svetinja u celom svetu. Gradnja je trajala bezmalo pet vekova, a svoj pečat su u Milanskoj katedrali ostavili mnogi svetski umetnici različitih epoha.

Uz katedralu, simbol grada je i pozlaćena bronzana statua Madone, izrađena u drugoj polovini 18. veka, koja se nalazi na njenom najvišem tornju.

Milanska katedrala, Duomo di Milano

Foto: Marko Jovanović

Ekser koji je korišćen za razapinjanje Isusa Hrista važi za jednu od najdragocenijih relikvija pohranjenih u Milanskoj katedrali. Jednom godišnje, i to su subotu koja je najbliža 14. septembru, javnost ima priliku da vidi ovu relikviju.

Na vrhu katedrale nalazi se prostrana terasa koja je dostupna posetiocima ukoliko žele da uživaju u jednom od najlepših pogleda na grad.

Šta još videti u Milanu?

U čak 38 prostorija u okviru Pinakoteke di Brera (it. Pinacoteka di Brera) posetiocima se nudi mogućnost da vide remek dela brojnih umetnika, koji su se mahom bavili prikazima religioznih tema.

Između Milanske Skale i katedrale nalazi se još jedna znamenitost – Galerija Vitorio Emanuele, u kojoj su smeštene prodavnice svetskih brendova, ali i neki od najpoznatijih i najstarijih milanskih restorana. Kupola ove građevine, koja datira iz perioda između 1865. i 1877. godine posebno je interesantna. U njoj je u mozaiku dat prikaz azijskog, evropskog, američkog i afričkog kontinenta.

Milano, Italija

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Odmah ispod, odnosno na mestu sa koga se posmatra kupola, nalazi se prikaz bika i drugih životinja, koje predstavljaju neke od italijanskih gradova izrađen u mozaiku. Kako navodi „Introducingmilan“, postoji legenda da osobe koje budu stale desnom nogom na prikaz bika i koje uspeju da se zatvorenih očiju okrenu za 360 stepeni, treba da očekuju da će biti srećne. Uz to, ako zgaze na bika 31. decembra, očekuje ih sreća tokom čitave naredne godine.

Na mestu na kome se ranije nalazila crkva Santa Maria alla Scala, danas je zgrada Milanske opere, poznata kao La Scala. Milanska Skala se može pohvaliti premijernim izvođenjima mnogih čuvenih opera, ali i bogatom zbirkom u okviru pozorišnog muzeja.

U milanskoj crkvi Santa Maria delle Grazie nalazi se i čuvena „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja