• 0

Top 5 atrakcija koje ne smete zaobići u Gradu svetlosti

Čuveni Monmartr, Ajfelov toranj i katedrala Notr Dam, ali i muzej Luvr tek su neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada

  • 0
ajfelova kula

Foto: shutterstock.com

Grad svetlosti, ali i Grad ljubavi, Pariz odiše posebnim šarmom na svakom koraku. Sasvim očekivano, francuska prestonica spada u red najposećenijih evropskih destinacija.

Iako nije moguće obići sve atrakcije koje nudi, valja se fokusirati na onih nekoliko najpoznatijih, budući da je Pariz poznat kao grad kome se turisti često vraćaju.

Čuveni Monmartr, Ajfelov toranj i katedrala Notr Dam, ali i muzej Luvr tek su neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada.

kafe monmartr

Foto: Café Montmartre/Facebook

1. Monmartr i Latinska četvrt

Pitoresni deo Pariza poznat po krivudavim ulicama koje kriju dušu ovog grada, Monmartr se smatra nezaobilaznim prilikom posete Parizu.

Ne propustite da popijete kafu u nekom od šarmantnih pariskih lokala u ovoj četvrti ili da prošetate do čuvenog Mulen Ruža.

Kabare Mulen Ruž, Pariz, Francuska

Foto: Pixabay/Hermann

Na levoj obali Sene nalazi se Latinska četvrt, sa brojnim uskim, krivudavim ulicama koje krase starinske knjižare i brojne radnjice. A tu je i i skriveno blago Latinske četvrti, kako „Parisdiscoveryguide“ naziva ostatke rimske arene, izgrađene tokom prvog veka.

I kad ste već tu, ne zaboravite da su u nekim od restorana u bulevaru Sen Žermen u Latinskoj četvrti, imali prilike da sede i pisci poput Žan-Pol Sartra, Albera Kamija i Erbesta Hemingveja.

2. Muzej Luvr

Kako beleži višemilionske posete tokom godine, muzej Luvr važi za najposećeniji na celom svetu. Osim statue starogrčke boginje Nike sa ostrva Samotrake i statue Venere sa grčkog ostrva Milos, može se pohvaliti i čuvenim delom Leonarda da Vinčija, Mona Lizom.

Mada su to najpoznatiji eksponati izloženi u Luvru, posetiocima se nudi mogućnost da vide i velelepnu kolekciju koja sadrži egipatske mumije i mnoge druge zanimljive eksponate.

I, kao i za Alfelovu kulu, tako i ovde valja rezervisati ulaznice unapred i svakako se naoružati strpljenjem.

3. Katedrala Notr Dam

Remek-delo gotičke arhitekture još je jedan od simbola Grada svetlosti. Izgrađena je u srednjem veku i u njenoj unutrašnjosti su posebnu pažnju privlačili velelepni vitraži.

notr dam, notre dame

Foto: Pixabay.com

Iako je građevina prilično oštećena tokom požara kojim je bila zahvaćena pre tri godine, i dalje je uočljiva njena lepota. Turistima još uvek nije dozvoljen ulazak, ali i dalje mogu da se dive njenoj grandioznosti, i to najbolje sa leve obale reke Sene.

4. Dvorac Versaj

Izuzev velelepne unutrašnjosti Versaja, koji su kao rezidenciju koristili francuski kraljevi, posebnu pažnju posetilaca privlače vrtovi dvorca. Osim lepo uređenih staza, u njima se nalaze i zanimljive fontane i statue, ali i drvoredi i bogate cvetne leje.

Zbog velikog broja posetilaca, dostupne su i organizovane ture sa vodičem, koje posetiocima pružaju mogućnost da brže uđu u palatu, jer su kao i za mnoge druge pariske atrakcije, i ovde redovi često prilično dugi.

5. Ajfelova kula

I naravno - Ajfelova kula. Kako posetiti Pariz, a ne popeti se na Ajfelov toranj, koji je simbol tog grada? Iako se može videti iz različitih delova grada, mnogi turisti se odlučuju za posetu. Pogled na Grad svetlosti odatle je spektakularan.

Baš zato što mnogi turisti primarno biraju ovu aktivnost, poželjno je na vreme rezervisati ulaznice i biti strpljiv zbog gužvi, koje su ovde uobičajene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja