• 0

Neobične skulpture jedan su od simbola slovačke prestonice

Zamak Bratislava, Mihailova kapija i Plava crkva predstavljaju nezaobilazan deo posete ovom zanimljivom gradu

  • 0
Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/phtorxp

Pozicioniranost slovačke prestonice jedna je od njenih specifičnosti. Granice teritorije Bratislave se u velikoj meri podudaraju sa državnim granicama sa Mađarskom i Austrijom.

Zanimljiv je podatak da je današnja slovačka prestonica, u periodu između 1526. i 1784. godine funkcionisala kao mađarska, odnosno ugarska prestonica. Čak su u katedrali posvećenoj Svetom Martinu u Bratislavi sve do polovine 19. veka bivali krunisani vladari iz porodice Habzburg.

Tokom postojanje prve Čehoslovačke republike, po završetku Velikog rata, Bratislava postaje prestonica Slovačke.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/walkerssk

Zamak kao simbol Bratislave

Na uzvišenju iznad grada, smešetnog nadomak Malih Karpata, koji su deo karpatskog planinskog masiva, vekovima se nalazio zamak Bratislava, koji je dominirao gradom. Pretpostavka je da je izgrađen tokom 10. veka, i to na ostacima starijeg zdanja, najverovatnije iz perioda keltske vladavine tim prostorima.

U njemu su boravili mnogi ugarski vladari. Kasnije je služio i katoličkom sveštenstvu, da bi početkom 19. veka značajno stradao u požaru. Prethodno je bio i na meti Napoleonove vojske.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/peter89ba

Polovinom prošloga veka zamak Bratislava značajno je rekonstruisan i danas se smatra jednim od simbola slovačke prestonice. Sa kula zamka pruža se fenomenalan pogled na grad, a kuriozitet je podatak da pogled sa njih seže do određenih delova susedne Mađarske i Austrije, navodi „Planetware.com“.

Osim ostataka Velikomoravske bazilike izgrađene tokom srednjeg veka, koji se mogu primetiti prilikom posete zamku, svakako ne treba propustiti ni upoznavanje sa bogatom istorijom grada, budući da u zamku funkcioniše jedan od ogranaka Slovačkog nacionalnog muzeja.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Šta videti u Bratislavi?

Prolazak kroz Mihailovu kapiju smatra se obaveznim prilikom posete slovačkoj prestonici. Jedna od četiri gradske kapije datira sa početka 14. veka. Prepoznatljiva je po statuama Svetog Mihaila i zmaja, koje su izrađene u baroknom stilu i dodate na kapiju tokom druge polovine 18. veka.

U kuli Mihailove kapije je posetiocima na raspolaganju stalna postavka, koja uključuje izložbe dokumenata, fotografija i oružja, ali i druge eksponate koji svedoče o bogatoj istoriji gradskih zidina. Na vrhu tornja nalazi se i sjajan vidikovac.

Poseta televizijskom tornju Kamzik, u blizini gradskog centra, predstavlja takođe nezaobilazni deo posete Bratislavi. Tim pre što se sa vrha 196 metara visokog tornja pruža jedan od možda najlepših pogleda na grad.

Određeni delovi zdanja, u kome je sedište gradonačelnika Bratislave, i dalje su otvoreni za javnost. Osim čuvene Dvorane ogledala, posebnu pažnju posetilaca privlači i unutrašnje dvorište zdanja, smeštenog u samom centru starog gradskog jezgra. U njemu se nalazi i fontana, poznata po skulpturi Svetog Đorđa.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/kisistvanpeter

Na području Starog grada se mogu videti i mnoge, posebno neobične statue. Jedna od onih, koje najviše privlače pažnju, nazvana je Čumil (u slobodnom prevodu sa slovačkog znači Posmatrač). Predstavlja radnika koji izlazi iz kanalizacijskog šahta, koji posmatra ljude koji prolaze. U Bratislavi se nalazi i spomenik posvećen Hans Kristijanu Andersonu, kao i statua Napoleonovog vojnika naslonjenog na klupu, koja je jedna od često fotografisanih znamenitosti.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/nextvoyage

I na kraju, možda jedna od najzanimljivijih građevina u slovačkoj prestonici... Plava crkva, kako je njen kolokvijalni naziv, posvećena je Svetoj Elizabeti. Iako nevelika po dimenzijama, i te kako privlači pažnju zbog karakteristične plave boje fasade.

Crkva je posvećena austrijskoj carici iz 19. veka i ugarskoj kraljici, a neretko je parovi biraju za venčanja. Iako su najpre bile korišćene mahom pastelne boje na fasadi, vremenom je preovladala plava, što je u velikoj meri povećalo popularnost ove svetinje. Danas su karakteristični plavi detalji vidljivi i u njenoj unutrašnjosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja