• 0

7 dana putovanja i prolazak kroz 8 vremenskih zona nude uživanje u neverovatnim predelima

Zbog nepovoljnih klimatskih uslova na prvom mestu, ali i mahom neprohodnih sibirskih tajgi kroz koje je pruga trebalo da prođe, ne može se reći da su graditelji imali jednostavan zadatak

  • 0
Putovanje vozom, voz

Foto: Pixabay/anncapictures

Nekoliko ruta ima čuvena Transsibirska železnica. Ipak, ona koja je najpoznatija kreće od Moskve do Vladivostoka, na istoku zemlje.

Transsibirska železnica uključuje i Transmongolsku liniju, koja spaja Ulan-Ude na Bajkalskom jezeru i kinesku prestonicu, grad Peking. Ruta duga 7.867 kilometara prolazi i kroz pustinju Gobi, koja se nalazi na mongolskoj i kineskoj teritoriji.

Duža je Transmandžurska ruta, koja se donekle poklapa sa rutom Transmongolske linije.

Transsibirska železnica

Foto: Pixabay/jackmac34

Ponos cele nacije

Iako je Transsibirska železnica u osnovi nastala najpre iz ekonomskih razloga i potrebe da se povežu određeni delovi zemlje, vremenom je postala nešto na šta su mnogi građani Rusije ponosni.

Početak priče o Transsibirskoj železnici nas vraća u 19. vek. Upravo polovinom tog veka je i predložena izgradnja železničke pruge do predgrađa Sibira, navodi „Transsiberianexpress“.

I mada su pojedine strane firme bile raspoložene da učestvuju sa svojim kapitalom u gradnji železničke pruge, čini se da to baš i nije bila dobro prihvaćena ideja. Doneta je odluka da bude korišćen ruski novac za gradnju.

Transsibirska železnica

Foto: Pixabay/jackmac34

Dug je bio put do današnje Transsibirske železnice

Tako je car Aleksandar III Aleksandrovič tek 1885. godine, odnosno dve i po decenije nakon iznetog predloga, načinio prvi korak ka onome što danas poznajemo kao Transsibirsku železnicu.

Pet godina kasnije, a nakon sprovedenih istraživanja, i u Čeljabinsku i u Vladivostoku istovremeno počinje gradnja.

Zbog nepovoljnih klimatskih uslova na prvom mestu, ali i mahom neprohodnih sibirskih tajgi kroz koje je pruga trebalo da prođe, ne može se reći da su graditelji imali jednostavan zadatak. Uz druge poteškoće, koje su najpre bile vezane za finansije i radnu snagu, gradnja je ipak napredovala.

Dvanaest godina docnije Transsibirska železnica je konačno završena.

Transsibirska železnica

Foto: Pixabay/3005398

Najduža pruga na svetu

Danas na prvobitnoj ruti funkcionišu dve vrste vozova – nebrendirani voz, koji ima svakodnevne polaske i spaja Moskvu u Vladivostok, te putnicima nudi mogućnost korišćenja vagona druge i treće klase, kao i brendirani voz koji takođe ima polaske svakoga dana, ali putnicima nudi ne samo vagone druge i treće, već i prve klase, uz sve pogodnosti. Od ove godine u svakom vagonu postoje i tuš kabine, a putnici prve i druge klase mogu platiti i uslugu koja uključuje obroke.

Ukupno je sedam dana, bez zaustavljanja potrebno da voz putuje od Moskve da bi stigao do Vladivostoka. Za to vreme će pročći kroz čak osam vremenskih zona, kako navodi „Russiantrain“.

Počev od oko 350 američkih dolara se kreće cena karte po osobi od Moskve do Vladivostoka u drugom razredu vagona druge klase. Ukoliko se odlučite za vagon prvog razreda i to za biznis klasu, cena karte se kreće od oko 860 dolara po osobi. Navedene cene su orjentacione i važe za početak decembra, a na prethodno pomenutom sajtu je moguće proveriti aktuelne cene i raspoloživost, te izvršiti rezervaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja