• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Carska prestonica, Moskva je grad koji prati krilatica "Treći Rim"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sam grad leži na području Ruske nizije, u Centralnom federalnom okrugu, a još polovinom 12. veka je Moskva i zvanično stekla status grada

  • 2
Moskva, Rusija, Ruska Federacija Foto: Pixabay/stroganova

Pored toga što je glavni grad Ruske Federacije, Moskva je i po površini najveći grad u celoj zemlji, ali i na evropskom tlu.

Smešten na istoimenoj reci, ovaj grad predstavlja istoriju zemlje u malom, uzevši u obzir da Moskvu karakteriše izuzetno bogato nasleđe.

Zbog značaja koji je ovaj grad imao za vascelu Rusiju, Moskvu prati i krilatica "Treći Rim", navodi “Vikipedija”. Sam grad leži na području Ruske nizije, u Centralnom federalnom okrugu, a još polovinom 12. veka je Moskva i zvanično stekla status grada.

Komunističko nasleđe

Iako se širom Moskve može uočiti bogato nasleđe iz perioda komunističke vladavine, ne može se baš reći da je to slavni period za grad, uzevši u obzir da su za vreme Staljinove vladavine tadašnjim Sovjetskim Savezom, bile uništene mnoge značajne građevine, a najpre bogomolje.

Moskva, Rusija, Ruska Federacija Foto Pixabay/8370633

U to doba je grad u velikoj meri modernizovan, što je za ono vreme podrazumevalo izgradnju značajnih saobraćajnica i naročito širokih bulevara, ali istovremeno i uništenje mnogih, istorijski značajnih građevina, poput Hrama Hrista Spasitelja i Kazanjske katedrale. Na svu sreću, poslednjih decenija prošloga veka pomenute građevine su obnovljene.

Metro u Moskvi

Poseta Crvenom trgu i Oružarnici Kremlja, ali i palati Caričino (engl. Tsaritsyno Palace), nekadašnjoj letnjoj rezidenciji carice Katarine Velike, u kojoj se danas nalazi muzej i koja je poznata po velelepnim vrtovima, svakako ne bi bila kompletna bez obilaska moskovskog metroa.

Ukoliko se za neki prostor može reći da je pravo pravcato umetničko delo, onda su to sigurn stanice metroa u Moskvi. Zapravo se čak i ne mora obići neki muzej u glavnom gradu Rusije da bi se uživalo u umetnosti. Dovoljno je prošetati nekom od stanica metroa u gradu, na čijim zidovima se mogu videti fascinantna umetnička dela.

I baš zato što je metro jedan od najboljih načina za kretanje po gradu, to svi putnici imaju mogućnost da vide zidove stanica obložene mermerom, na kojima se nalaze velelepna umetnička dela.

Zanimljivo je pomenuti i to da su prve stanice metroa u Moskvi otvorene još 1935. godine, ističe “Turopia”, a da je celokupan sistem te vrste prevoza zapravo jedan od najdužih na svetskom nivou.

Moskva, Rusija, Ruska Federacija Foto Pixabay/dondelord

Neke od najpoznatijih moskovskih atrakcija

Kada se uzme u obzir ne samo površina Moskve, već i njen značaj u istorijskom smislu, mnogo je jasnije zbog čega se turističke atrakcije u ovom gradu jednostavno ne mogu tako lako nabrojati.

Velelepni Novodevičji manastir osnovan u prvim decenijama 16. veka, nadaleko je poznat po Smolenskoj katedrali, u kojoj se nalaze fascinantne freske izgrađene pre oko pet vekova. Na manastirskom groblju nalaze se i grobovi nekih od nekadašnjih predsednika zemlje.

Park Gorkog i Muzej Puškina, još su neke od turistički atraktivnih lokacija, kao i saborni hram Hrista Spasitelja, koji je jedan od simbola Moskve. U neposrednoj blizini Kremlja, na obali reke Moskve, nalazi se ovaj hram, koji je u doba Staljinove vladavine bio potpuno uništen. Prepoznatljiv po zlatnoj kupoli i fasadi bele boje, ali i tornjevima, današnji hram je zvanično osveštan 2000. godine. Iako je spoljašnjost ove svetinje u najmanju ruku fascinantna, ništa manje nije fascinantna ni njena unutrašnjost.

Glavni teatar u Rusiji, Boljšoj, ali i Lenjinov mauzolej i Kremlj, koji predstavlja ne samo istorijski centar Moskve, već i duhovni, bez sumnje su lokacije koje su značajne za brojne turiste koji posećuju glavni grad Rusije.

I naravno, Crveni trg!

U samom centru grada se nalazi ova, izuzetno popularna turistička atrakcija. Izuzev Kremlja i Lenjinovog mauzoleja, na Crvenom trgu se nalazi i katedrala Svetog Vasilija Blaženog, koja je još jedna, naročito značajnih gradskih atrakcija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    27. novembar 2023. | 03:33

    И још нешто да вам објасним. Цар или Царица, то је Божији изасланик на Земљи. Овлашћено лице. Не моли се Цар или Царица никоме за милост. Моле се други за милост Цара или Царице. Краљеви, политичари, свеци. Да, свеци моле Цара или Царицу за животе људи. За спас од рата, глади, болести, пропасти. Ако се јави непослушност, нема ни милости. Пошто хијерархији сада разумете, приметила сам велику непослушност. И зато плаћате цену. Неки су постали готово пагани, а неки су скренули у верски фундаментализам. Боље да будете разумни и поштујете правила. И да се не мешате у Божија посла. Све је створено да буде као рај. А скоро све је уништено. Од природе, међуљудских односа, поштовања, биолошких процеса, породице. Где мислите да сте кренули? У амбис? А ко вас је овластио да гурате људски род у амбис. Нико. Зато водите рачуна. Свака грешка се скупо плаћа. Христ је умро у страшним мукама а био је најчистије биће које је ходало планетом. Млади Јеврејин са срцем пуним божанске искре. Покушао је да вам отвори очи још пре две хиљаде година. А ви сте сви и даље слепи. Е баш зато царска мора да буде изнад стоке од људи. Како бисте знали да са Божијим намерама нема шале. А са истином игре.

    Podelite komentar

  • Слађана Точиловац Шаљић

    27. novembar 2023. | 03:03

    Град Москва јесте уметнички драгуљ. У том делу Европе. Али политичка Москва је често била на удару злих духа. Што из иностранства, што сопствених. Али је успевала да одоли и превазиђе те унутрашње драме. Али Трећи Рим није никада постала. Јер Византија заправо никада није срушена. Тако да знате откуда и даље царска моћ у царској речи овде и сада. Тако да краљевске главе зато знају да од те речи зависи и њихов опстанак. И правоверност. По хијерархији. Не чини царевину оружје. Имала га је и Византија. Па су је Турци прегазили у физичком смислу. Царевина је Божија одлука.

    Podelite komentar