• 0

Italijanski grad u kome se organizuje najduži doček Nove godine u celom svetu

Sa istorijom dugom oko dve hiljade godina, Rimini i te kako ima šta da ponudi turistima

  • 0
Rimini, Italija

Foto: Pixabay/pohjakroon

Grad na obali Jadrana, u kome je rođen čuveni italijanski reditelj Federiko Felini, poznato je turističko odredište.

Mada je Rimini naročito interesantan u toku leta, zahvaljujući bogatoj istoriji i mnogim znamenitostima, predstavlja odličnu destinaciju i u drugim periodima godine.

Ljubaznost domaćina ono je što nijednog turistu neće ostaviti ravnodušnim ako odluči da poseti grad udaljen tek oko 20 kilometara od San Marina, koji je smešten između Jadranskog mora, sa jedne i Apenina, sa druge strane.

Rimini, Italija

Foto: Pixabay/moony2

Istorija, umetnost i odmor

Sa istorijom dugom oko dve hiljade godina, Rimini i te kako ima šta da ponudi turistima. I to ne samo ljubiteljima starina, već i onima koji tokom odmora žele da uživaju u umetnosti, prirodi, ali i gastronomskim specijalitetima.

Šetnja najdužom i najvećom plažom na celoj obali Jadrana, kojom se Rimini može pohvaliti, posebno je atraktivna zimi, kada se veličina i dužina obale mogu mnogo bolje videti, jer nema uobičajenog mobilijara.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели SuoViaggio (@suoviaggio)

Istorijski centar grada nudi turistima mogućnost da vide i posete neke od najznačajnijih znamenitosti čitave regije Emilija Romanja.

Izuzev Avgustove kapije, izgrađene 27. godine pre Hrista, tu se mogu videti i drevne rimske ulice i spomen kamen iz 16. veka, u čast Julija Cezara – navodi „Visitrimini“.

Glavni gradski trg se može pohvaliti fontanom Dela Pigna, čijoj se lepoti u svoje vreme divio čak i Leonardo da Vinči. Zgrada pozorišta Gali, hram posvećen Svetom Antoniju, Avenija Avgusta i trg Tri mučenika (it. Piazza Tre martiri), tek su neke od atrakcija u tom delu Riminija.

Na trgu Ferari nalazi se, po mnogo čemu jedinstvena rimska građevina, koja datira iz 2. veka. Domus del Chirurgo ili slobodno prevedno, Dom hirurga bila je u vlasništvu rimskog lekara Eutiha. Osim uživanja u mozaicima, kojima je unutrašnjost zdanja ukrašena, posetiocima se nudi mogućnost i da se upoznaju sa oko 150 eksponata u vezi sa hirurgijom.

Oko hiljadu godina star, Tiberijev most jedna je od značajnih odrednica u ovom gradu.

Rimini

Foto: Pixabay.com

Simbol ljubavi posvećen Riminiju

Glavna katedrala u gradu je Malatesta, izgrađena polovinom 15. veka. Ono po čemu je ova Svetinja posebno zanimljiva jesu inicijali ktitora, Sigismonda Pandolfa Malateste, tadašnjeg gospodara grada i njegove supruge, Issote. Kako navodi „Visitrimini“, on je naredio izgradnju ove crkve kao spomenika njegovoj porodici, Bogu i gradu Riminiju, ali je ona ujedno i simbol ljubavi između njega i supruge.

Zato nije ništa čudno što se na više mesta u katedrali mogu videti slova „S“ i „I“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@just.a.vagablonde је поделио/ла објаву

Ono po čemu je ova Svetinja još poznata jeste delo čuvenog renesansnog umetnika Đota. Smatra se da je 1312. godine naslikao „Raspeće“, koje se danas čuva u katedrali u Riminiju.

Na čak tri lokacije u njegovom rodnom mestu se nalazi Felinijev muzej. Osim mogućnosti da vide čuvene filmove ovog reditelja, posetioci imaju mogućnost da se bolje upoznaju i sa njegovom zaostavštinom, koja je pohranjena u zamku Sismondo, bioskopu Fulgor i na trgu Malatesta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Comune Rimini (@comunerimini)

Novogodišnji praznici u Riminiju

Poznat kao „grad koji nikada ne spava“, Rimini je atraktivan čak i zimi. Počev od 3. decembra ove godine, grad će biti domaćin za čak 150 događaja u toku samo jednog meseca, čime se svrstao u gradove sa najdužim dočekom "najluđe noći u svetu".

Festival nazvan „Capodanno più lungo del mondo“ (Najduža Nova godina na svetu) definitivno je opravdan.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Andrea Gnassi (@andrea_gnassi_rimini)

Čitav grad – ujedinjen bogatom muzičkom ponudom, koja se proteže između svih i dodiruje sve prostore, pratiće vatreni šou, koji će biti izveden prvo u ponoć, a zatim i dva sata kasnije – navedeno je, pored ostalog u najavi ovog događaja na sajtu „Riminiturismo“.

Početak ovog festivala simbolično obeležava paljenje lampica, ali će ove godine LED rasveta osvetljavati Rimini kraće, i to u periodu od 16.30 do ponoći.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja