• 0
 ≫ 

U "Forbsovom" izboru 5 skrivenih bisera Balkana nalazi se i Niš: Šta krije grad na jugu Srbije

 ≫ 

Nekome se možda biti čudno što se na toj prestižnoj listi našao i jedan grad na jugu naše zemlje. Onome ko iole poznaje lepote i bogatu istoriju Niša, to zapravo uopšte neće biti čudno

  • 0
Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Bogatstvo Balkanskog poluostrva je nemerljivo. Piktoresni pejzaži, fenomenalni planinski venci i brojne kulturne i istorijske znamenitosti karakterišu ovaj deo Evrope.

Iako su mnogi delovi Balkana još uvek nedovoljno poznati stranim turistima, zahvaljujući čuvenom američkom biznis magazinu „Forbes“, sada za još pet gradova, koji su nepravedno zapostavljeni, mogu da saznaju mnogi.

Nekome se možda biti čudno što se na toj prestižnoj listi našao i jedan grad na jugu naše zemlje. Onome ko iole poznaje lepote i bogatu istoriju Niša, to zapravo uopšte neće biti čudno.

Ovo su gradovi koji su se našli u "Forbsovom" izboru.

Varna, Bugarska

Jedno od poznatijih bugarskih letovališta na obalama Crnog mora, ujedno je i grad bogate istorije. Mada je vrlo često u senci glavnog grada, nema sumnje da Varna i te kako ima šta da ponudi turistima. Kako onima koji žele da uživaju u sunčanju i kupanju, tako isto i onima koji imaju želju da bolje upoznaju istoriju grada i zemlje.

Posebno se izdvaja Arheološki muzej Varna, u kome se mogu videti fantastični primerci nakita iz antičkog perioda, ali i ostaci rimskih kupatila i mnogi drugi artefakti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Anyry Irène (@anyry.irina)

Berat, Albanija

Smešten na obalama reke Osum, ovaj grad je poznat po bogatom istorijskom nasleđu, oličenom najpre u istoimenom zamku, izgrađenom tokom 13. veka.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Johannes Hulsch | Germany (@bokehm0n)

U Beratu se mogu videti i brojne hrišćanske i islamske bogomolje, a na gradskoj arhitekturi je uočljiv uticaj različitih kultura, koje su bile prisutne tokom istorije.

Doboj, Republika Srpska, BiH

Grad na reci Bosni, posebno fascinira posetioce i to najpre zbog bogate istorije. Izgrađena tokom 13. veka, Dobojska tvrđava je njegovo obeležje. Gotovo 20 puta je rušena i obnavlja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

Kako ističe „Forbes“, ne treba propustiti ni posetu obližnjem Goranskom jezeru, ali ni degustaciju čuvenih gastronomskih specijaliteta bosanske kuhinje.

Niš, Srbija

Grad u kome su rođeni mnogi rimski imperatori, Niš se sa razlogom našao na ovoj prestižnoj listi. Izuzev bogate gastronomske ponude, izdvojeno je i kulturno nasleđe grada na jugu Srbije.

Šetnja Kazandžijskim sokačetom u centru najvećeg grada koji se nalazi na jugu naše zemlje vraća posetioce u bogatu prošlost Niša.

- Od Niške tvrđave iz 18. veka do Ćele kule, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih ratnika koji su dali živote u neuspelom ustanku protiv Osmanskog carstva, navedeno je u tekstu američkog biznis magazina.

Antički Naissus (današnji Niš), centralno mesto rimske pokrajine Gornja Mezija, bio je značajan trgovački, vojni i administrativni centar. Centralno gradsko jezgro nalazilo se na području današnje Tvrđave i bilo je izgrađeno prema pravilima rimskog urbanizma. Nekada je ovo mesto krasio raskošni trg (forum) ukrašen statuama rimskih božanstava, oko njega su bile smeštene upravne zgrade, vojni objekti, radionice i bazilika, a ostaci pojedinih objekata iz tog perioda mogu se i danas videti u Niškoj tvrđavi, navodi se zvaničnom sajtu Turistčke organizacije Niš.

"Iako je nakon detinjstva napustio svoj rodni grad, Konstantin ga nije zaboravio. Kada je postao car bogato ga je ukrasio, a u njegovom predgrađu sagradio raskošnu rezidenciju – Medijanu", navodi se na istom sajtu.

To je samo jedan od razloga za posetu ovom gradu bogate istorije. Tu su i Narodni muzej, osnovan 1933. godine, koji poseduje oko 40.000 eksponata, Narodno pozorište, osnovano 1887. godine, Festival glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“, Nisville Jazz Festival...

Ohrid, Severna Makedonija

Na jugu zemlje nalazi se se grad, koji je uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a. Izuzetno bogato kulturno i istorijsko nasleđe, u kombinaciji sa prirodnim lepotama Ohridskog jezera, osnovni su razlozi za to što se našao na ovoj listi.

Ljubitelji prirode mogu da se posvete istraživanju Nacionalnog parka Galičica, koji se nalazi u blizini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja