• 0
 ≫ 

Drugi izvor lekovite vode u najmlađoj srpskoj banji otkriven je sasvim slučajno

 ≫ 

Zbog bogatog prirodnog okruženja, banja Vrdnik važi za odličan izbor za predah od užurbanog gradskog života

  • 0
Vrdnik, banja

Foto: screenshot/youtube/light2ube

Na padinama Fruške Gore, u blizini tvrđave Vrdnik danas postoji naselje, koje je poznato po lekovitim termo-mineralnim vodama.

Osim tvrđave, Vrdnik je u prošlosti bio poznat i po istoimenom manastiru, za koji se smatra da ga je izgradio srpski knez Lazar, iako o tome ne postoje materijalni dokazi, budući da se prvi put pominje tek u drugoj polovini 16. veka.

U naselju Vrdnik se, osim Male Ravanice, kako se manastir Vrdnik još naziva, nalazi i crkva posvećena Rođenju Svetog Jovana Krstitelja i kuća čuvene književnice, Milice Stojadinović Srpkinje.

Tu je i nekadašnji rudnik mrkog uglja, koji je donekle zaslužan za to što danas mnogi imaju mogućnost da koriste lekovite termo-mineralnih voda banje Vrdnik.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija

Foto: Shutterstock

Slučajno otkriće izvora lekovite vode

Iako je još 1953. godine, u dolini Vrdničkog potoka otkriven izvor kisele mineralne vode, koji je, kako navodi „Wikipedia

davao oko 50 litara vode u minutu, zapravo je do otkrića drugog, značajnijeg izvora došlo posve slučajno.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija

Foto: Shutterstock

U južnom oknu tog rudnika, koji je radio počev od 1911. godine, a danas se nalazi pod zaštitom kao Spomenik kulture, došlo je do plavljenja. Nakon istraživanja, utvrđeno je da je u pitanju termalna voda bogata natrijumom, magnezijumom i drugim elementima.

 

Najmlađa banja u Srbiji

Budući da je otkrivena tokom prošlog veka, banja Vrdnik se smatra trenutno najmlađom u našoj zemlji.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija

Foto: Shutterstock

Osim smeštajnih i lečilišnih objekata, u ovoj banji su posetiocima na raspolaganju i drugi sadržaji. Posebno se boravak u ovoj banji preporučuje obolelima od reumatizma, a smatra se i da lekovite termo-mineralne vode pomažu u rehabilitaciji nakon preloma i hirurških intervencija. Od njih će imati koristi i ljudi koji pate od oboljenja disajnih organa, migrena i ginekoloških, ali i od oboljenja perifernog centralnog nervnog sistema.

Moderno uređen poslovni centar, tereni za košarku, mali fudbal i odbojku, ali i mnogi drugi sadržaji su na raspolaganju gostima ove banje.

Zbog bogatog prirodnog okruženja, banja Vrdnik važi za odličan izbor za predah od užurbanog gradskog života. Tim pre, što se u njenoj blizini nalaze i istoimeno naselje i utvrđenje i manastir.

Video: Lekovita maljenska voda postala pravi hit

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja