• 2

5 razloga zbog kojih treba bolje upoznati Sloveniju

Zemlju karakteriše mahom planinski reljef, sa Triglavom, kao najvišom tačkom koja se nalazi na 2.864 metara iznad nivoa mora

  • 2
Ljubljana, Slovenija

Foto: Nikola Tomić

Iako se po površini teritorije koju zauzima Slovenija može svrstati u manje zemlje, u njoj turističkih atrakcija ne manjka.

Bledsko jezero, sa ostrvcem koje krasi šarmatna crkva, pitoresni Piran, uredna Ljubljana i njeno staro jezgro, bogatstvo Postojnske jame, tek je manji deo zanimljivih mesta u ovoj zemlji.

Zemlju karakteriše mahom planinski reljef, sa Triglavom kao najvišom tačkom koja se nalazi na 2.864 metara iznad nivoa mora.

foto Pixabay

foto Pixabay

1. Zamak, ostrvo i jezero

Jezero koje je, sasvim sigurno, postalo jedan od simbola zemlje, svedoči i o njenoj istoriji. Bledsko jezero je poznato po ostrvu, na kome su „pronađeni praistorijski ostaci iz perioda od 11. do 8. veka pre nove ere, a dokazi iz perioda od 9. do 11. veka ukazuju da je to dugo bilo mesto za obožavanje raznih bogova“, navodi „Slovenia.info“.

Crkva izgrađena tokom 17. veka nalazi se na ostrvu u Bledskom jezeru, a turisti je, osim zbog čarobnog vidikovca, posećuju i zbog zvona želja.

Osim mogućnosti vožnje pletnama, koje su nalik venecijanskim gondolama, Bledsko jezero nudi i mnoge druge zanimljivosti, a jedna od obaveznih je uživanje u ukusu bledske krempite.

2. Staro gradsko jezgro slovenačke prestonice

Na potezu između reke Ljubljanice i Dvorskog brda nalazi se stari deo Ljubljane. Neka od zdanja datiraju još iz perioda srednjeg veka.

Ljubljanski dvorac još je jedna od atrakcija koju treba obići.

Portorož i Piran

Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

3. Piktoresni Piran

Kako zbog položaja koji zauzima tako i zbog mnoštva građevina nastalih u periodu mletačke vladavine tim prostorima, Piran nosi epitet Male Venecije.

Nema tog turiste koji ne ostaje fasciniran njegovim uskim uličicama, koje pričaju priču o minulim vremenima.

Postojnska jama, Slovenija

Foto: Pixabay

4. Pećina i zamak

Obilazak Slovenije ne bi bio potpun bez posete Predjamskom zamku i pećini u njegovoj neposrednoj blizini.

Uzidan u stene, Predjamski zamak je star gotovo osam vekova. Prate ga mnoge vrlo zanimljive legende, pa je to još jedan od razloga zbog kojih su posetioci fascinirani ovim velelepnim zdanjem.

Postojnska jama, Slovenija

Foto: Pixabay

Postojnska jama je tek priča za sebe. Izuzev bogatih pećinskih ukrasa, karakteriše je i bogat živi svet, koji predvodi vrsta poznata kao ljudska ribica.

5. Ergela konja bele dlake

U slovenačkoj opštini Sežana nalazi se naselje Lipice. A tamo, najstarija ergela u Evropi koja kontinuirano uzgaja jednu od najstarijih rasa konja, ističe „Slovenia.info“.

Uz uživanje u lepoti bele dlake čuvenih lipicanera posetiocima se nudi i mogućnost posete izložbi o njima, ali i aktivnosti poput vožnje kočijama i jahanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vuking

    8. decembar 2022. | 18:58

    Tu državu treba (a i narod) zaobilaziti u širokom luku, a razloga ima više.

    Podelite komentar