• 0

Ako želite bolje da upoznate čuvenog srpskog naučnika, krenite "Putevima Tesle"

U želji da očuva uspomenu ne samo na Teslinu posetu srpskoj prestonici, već i sećanje na ovog čuvenog naučnika svetskog glasa, Turistička organizacija Srbije (TOS) organizuje vrlo zanimljivu tematsku turu

  • 0
Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako je ovaj znameniti srpski naučnik stekao svetsku slavu, on je u prestonici naše zemlje boravio samo jedan jedini put.

Zbilo se to 1. juna, sada već daleke 1892. godine. Tada je Nikola Tesla bio ne samo prvi put u poseti Beogradu nego, ispostaviće se, i poslednji.

U srpskoj prestonici je Tesla boravio ukupno tek više od jednog dana. Tačnije, 31 sat.

Za to vreme ga je tadašnji srpski kralj Aleksandar Obrenović primio u svečanu audijenciju, a bio mu je uručen i Orden Svetog Save drugog stepena.

Tesla u Beogradu

U želji da očuva uspomenu ne samo na Teslinu posetu srpskoj prestonici, već i sećanje na ovog čuvenog naučnika svetskog glasa, Turistička organizacija Srbije (TOS) organizuje vrlo zanimljivu tematsku turu.

Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kulturna ruta „Putevima Tesle“ povezuje kako institute i muzeje koje je Nikola Tesla pre više od jednog veka posetio, tako i rodna mesta njegovih prijatelja i rivala, ali i hidroelektrane koje su po njegovim nacrtima stvarane – navedeno je na sajtu TOS-a.

Trg Republike Foto: Nikola Tomić

Prilikom jedine posete glavnom gradu, Nikola Tesla je osim Narodnog muzeja posetio i današnji Beogradski univerzitet, a tada Veliku školu, gde je održao i govor pred studentima i profesorima. Kasnije je, najverovatnije u vili u blizini tadašnje pivare Đorđa Vajferta organizovan događaj u čast velikog naučnika, a tom prilikom je pesmu njemu u čast spevao i pročitao Jovan Jovanović Zmaj.

U okviru pomenute tematske kulturne ture posetiocima se nudi prilika da obiđu Muzej nauke i tehnike, zatim kabinet u okviru Elektrotehničkog fakulteta, koji se može pohvaliti starinskim uređajima za proizvodnju struje.

Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Priča o velikom srpskom naučniku i Beogradu završava se, sasvim logično, i očekivano u Muzeju Nikole Tesle.

U izuzev više od 16.000 dokumenata i 2.000 časopisa i knjiga, u muzejskoj zbirci mogu se videti i Teslini lični predmeti, ali i fotografije, te različiti uređaji i instrumenti. Kako navodi TOS, na Listi dokumentarističke građe UNESCO-a, nazvanoj „Pamćenje sveta“ našla se i Arhiva Nikole Tesle.

Jovan Jovanović Zmaj i Nikola Tesla Foto: Wikimedia/public domain

Putevima Tesle i u Srbiji

Međutim, tu nije kraj ove zanimljive rute, budući da se ona nastavlja u Sremskim Karlovcima. Razlog zbog koga se obilazi i kuća u kojoj je rođen pesnik Jovan Jovanović Zmaj vrlo je logičan. Naime, pored toga što je Tesla poštovao ovog srpskog pesnika, on je i neka njegova dela prevodio na engleski jezik.

Ne može se upoznati Tesla, ako se ne upozna i Pupin, pa zato tura „Putevima Tesle“ zatim vodi prema Idvoru, rodnom mestu ovog značajnog srpskog naučnika. Nakon posete Zavičajnom kompleksu Mihajla Pupina obilazi se i manastir Šišatovac.

Mihajlo Pupin Foto: Wikimedia/Library of Congress/Bain

Zanimljivo je pomenuti da je u Užicu izgrađena jedna od prvih hidroelektrana u našoj zemlji. Nju je po ugledu upravo na onu koju je na Nijagarinim vodopadima izgradio Tesla, u Užicu izgradio Đorđe Stanojević, rodom iz Negotina i nazvao je „Pod lipom“.

U Srbiji ima još hidroelektrana starijih od sto godina, a koje su nastale nedugo nakon izgradnje Tesline hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima.

Kod Leskovca je to hidroeletrana „Vučje“, na reci Nišavi hidroelektrana „Sveta Petka“, pa ona u blizini Zaječara nazvana „Ganzigrad“ i u Ivanjici hidroelektrana koja nosi naziv „Moravica“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja