• 2

U rodnom mestu čuvenog srpskog pesnika kriju se mnoge znamenitosti

Privlačnost Mostara leži u bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, ali je i priroda prema njemu bila vrlo darežljiva

  • 2
Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/shawskie19

Više od pet vekova razvijao se grad na reci Neretvi. Mostar je danas administrativni centar čitave županije, koja se nalazi na području Hercegovine.

Iako je grad surovo oštećen tokom bombardoavanja u poslednjoj deceniji prošlog veka, on je i danas, kao i u prošlosti pravi primer suživota pripadnika četiri religije. Upravo to ga i čini izuzetno privlačnim, ističe „Turizam.mostar“.

Stari mostarski most, nastao u periodu osmanske vladavine u 16. veku, najznačajnija je znamenitost grada na Neretvi i njegov simbol. Iako je bio srušen krajem prošlog veka, kasnije je ponovo izgrađen, pa i dalje predstavlja osobenost grada.

Da privlačnost Mostara leži u bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, pomisliće svako ko ga poseti, mada je i priroda prema njemu bila vrlo darežljiva.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/kamerman1960

Rodni grad Alekse Šantića

Iako je grad na reci Neretvi iznedrio i mnoge druge znamenite ličnosti koje su ostavile značajnog traga u istoriji, kulturi, sportu i drugim sferama života, Mostar je ipak najpoznatiji kao grad u kom je rođen čuveni srpski pesnik. Baš u Mostaru Šantić je gledao lepu Eminu, pisao stihove i patio za njom.

Uz Stari most i bogato istorijsko nasleđe oličeno najpre u starom delu grada, Mostar se može pohvaliti i brojnim kulturnim institucijama, ali i vrlo zanimljivom okolinom.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/ursel001

U Mostaru postoje i džamije, i katoličke i pravoslavne svetinje, i sinagoge. I svaka od njih ima svoju istoriju i priču. Kuće Muslibegovića, Kajtaza i Bišćevića deo su bogate istorije grada. Svaka od njih pripadala je jednoj od znamenitih mostarskih porodica u različitom periodu, pa danas može da svedoči o istoriji Mostara.

Budući da su u njima živele muslimanske proodice, to je svaka zaštićena visokim zidom, kako bi se na taj način zaštitila i porodična intima. Posetiocima se nudi mogućnost obilaska ovih znamenitih mostarskih zdanja, što će im pružiti bolji uvid u život ljudi u tom gradu u periodu između 17. i 19. veka.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/neshom

Tridesetih godina 19. veka u Mostaru je izgrađena pravoslavna crkva. Danas je poznata kao „stara“, budući da je nekoliko decenija kasnije izgrađena još jedna pravoslavna svetinja. Nažalost, ova građevina je značajno stradala krajem 20. veka, ali se intenzivno radi na pronalaženju mogućnosti za njenu obnovu, ističe „Turizam.mostar“.

Iako je stradala kada i mnoge građevine, katolička crkva, prvobitno izgrađena 1866. godine, obnovljena je pre nešto više od dve decenije.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/houstonhistoryalliance

Mogu se u gradu na Neretvi videti i građevine iz perioda austrougarske vladavine, među kojima se posebno ističe zdanje Stare gimnazije, nastalo pred sam kraj 19. veka.

Minijatura Starog mosta

U neposrednoj blizini simbola Mostara, Starog mosta, nalazi se Kriva ćuprija. Reč je o umanjenoj verziji Starog mosta.

Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/artfotodesign

Zanimljivo je da je ovaj manji most izgrađen osam godina pre velikog. Postoji priča da je Kriva ćuprija poslužila kao neka vrsta makete za gradnju Starog mosta. Iako je 2001. godine bila uništena u poplavi, nakon nedavne obnove ponosno stoji u blizini velelepnijeg, Starog mosta u Mostaru.

Kujundžiluk ili nekadašnji mostarski bazar predstavlja neizostavni deo posete gradu na Neretvi. Izuzev zanatskih radnjica, u njemu se danas nalaze i ugostiteljski objekti. Posebnu dozu šarma im daje autentičan ambijent iz polovine 16. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • nibrS

    20. decembar 2022. | 23:02

    Ako se suživotom zove to što su protjerali Srbe i sve im uništili, onda ste u pravu..

    Podelite komentar

  • No Mercy

    20. decembar 2022. | 19:45

    Kakav suživot ??? on je ostao u 1990godini..

    Podelite komentar