• 1

Grad u Nemačkoj čuven je po lekovitim vodama i ružama: Zimski odmor je ovde posebna priča

Jedan od gradova koji je prošle godine uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a, među „Velikim banjskim gradovima Evrope“ je i Baden-Baden . Grad u kome živi oko 56.000 ljudi, treći je u regiji Baden-Virtemberg po veličini

  • 1
Baden-Baden, Nemačka Foto: Pixabay/patphotographies

Razlog zbog kog se nemački grad podno planine Švarcvald naziva i „Prestonicom ruža“ vezuje se za međunarodno takmičenje kome je Baden-Baden domaćin. Pored toga što se učesnici takmiče u znanju o ovom cvetu, tada se bira i najlepša od svih ruža.

Još jedan od skrivenih evropskih dragulja, Baden-Baden posetiocima nudi od svega pomalo – banje, kulturu, istoriju i gastronomiju, a sve začinjeno bogatim noćnim životom, ističe „Baden-baden.com“.

Grad su osnovali rimski osvajači pre oko 2.000 godina. Zbog prirodnog okruženja su tu izgradili i prve terme na izvorima lekovite vode tog područja.

Najpe je nosio naziv Akuae, upravo zbog lekovite vode, budući da se taj latinski pojam prevodi kao izvor ili kupatilo. Naziv Baden datira iz srednjeg veka.

Međutim, današnji naziv dobija tokom 16. veka, kako bi se mogao razlikovati od istoimenih gradova u blizini današnje austrijske prestonice i u Švajcarskoj. Zvanično, naziv Baden-Baden stiče 1931. godine.

Baden-Baden, Nemačka Foto: Pixabay/photosforyou

Grad za opuštanje

Jedan od gradova koji je prošle godine uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a, među „Velikim banjskim gradovima Evrope“ je i Baden-Baden . Grad u kome živi oko 56.000 ljudi, treći je u regiji Baden-Virtemberg po veličini.

O kakvom gradu se radi jasno pokazuje podatak da se čak 61,8% njegove ukupne površine zauzimaju šume.

Baden-Baden, Nemačka Foto: Pixabay/photosforyou

I ne samo da je poznat po fenomenalnim banjskim kompleksima, već i po lepo uređenim parkovima i obilju zelenila.

Najveća opera i koncertna dvorana u celoj zemlji nalazi se u ovom gradu. Božićna pijaca kojoj je Baden-Baden domaćin važi za jednu od najlepših u celoj zemlji, ističe „Baden-baden.com“.

Znamenitosti grada podno Švarcvalda

Mada je tokom cele godine vrlo inspirativan, Baden-Baden je posebno atraktivan u toku zime. Ne samo zbog već pomenute Božične pijace, već i zbog blizine Švarcvalda koji nudi uživanje u pogledu na grad, ali i skijanje i sankanje.

Ako izuzmemo uživanje u nekoj od termi po kojima je Baden-Baden poznat ne samo u Nemačkoj, već i šire, turistima se nude i mnoge druge mogućnosti prilikom posete.

Najlepša pešačka staza u zemlji nalazi se u tom gradu i čine je četiri dela. Duga je nešto više od 45 kilometara ukupno, a prostire se na nadmorskoj visini između 220 i 450 metara.

Muzej Frieder Burda, čuvenog kolekcionala rođenog u Baden-Badenu, nalazi se u, takođe čuvenom parku ovog grada. U kolekciji su i neka od pravih remek-dela prošloga veka. Interesantan je podatak naveden na zvaničnom sajtu ovog muzeja da su „uloženi veliki napori da se sačuva što više stabala na lokalitetu, kako bi se Muzej Frieder Burda skladno uklopio u prirodu koja ga okružuje“.

Stari zamak izgrađen u prvim godinama 12. veka, Novi vrt ruža, zdanje Kurhaus građeno u stilu Belle Epoque i čuveni park Lichtentaler, još su neke od znamenitosti koje neizostavno treba bolje upoznati prilikom posete Baden-Badenu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Srbija

    22. decembar 2022. | 14:35

    Kako ste dosli do toga da je to treci po velicini grad u Baden Württembergu? Ima samo 20 vecih gradova od Baden badena 😂

    Podelite komentar