• 0

Sve je počelo pre osam vekova u Beču: 5 najboljih Božićnih pijaca u Evropi

Danas su Novogodišnji vašari zapravo toliko postali poznati i popularni, da se i gradovi u kojima se održavaju, smatraju pravim pravcatim turističkim atrakcijama

  • 0
Božićni marketi u Evropi Foto: Pixabay/sontung57

Postalo je gotovo uobičajeno da u svakom gradu postoji i Božićni vašar, uz karakteristične drvene kućice, u kojima se prodaju razne đakonije i novogodišnji ukrasi. Zanimljivo je da ta tradicija datira vekovima unazad.

Prva zabeležena decembarska gradska pijaca, nalik današnjim Božićnim vašarima, zabeležena je u Beču 1298. godine, navodi CNN.

Danas su Novogodišnji vašari zapravo toliko postali poznati i popularni, da se i gradovi u kojima se održavaju, smatraju pravim pravcatim turističkim atrakcijama.

Iako su tokom pandemije događaji tog tipa bili odloženi, sada se većina njih vraća u punom sjaju. Nije tako jednostavno izdvojiti koji su među njima najlepši, a ovo su samo neki od njih.

Božićni marketi u Evropi Foto: Pixabay/blende12

1. Božična pijaca u Beču, Austrija

Ogromni panoramski točak, jasle i mnoštvo zanimljivosti, karakteriše božićne pijace u austrijskoj prestonici. Iako se u Beču na čak 20 lokacija održavaju događaji tog tipa, mnogima je najzanimljiviji onaj koji se organizuje ispred zdanja Gradske kuće. Upravo to je i najstariji Božićni vašar u tom gradu.

Izuzev klizališta, čuveno je i drvo javora u gradskom parku, koje je ukrašeno srcima i omiljeno je mesto za fotografisanje posetilaca.

2. Božična pijaca u Bazelu, Švajcarska

U mnogim drugim švajcarskim gradovima se organizuju Božićne pijace, ali ona u Bazelu važi ne samo za najveću, već i za najbolju među njima.

Brojne tezge, njih skoro 200 nude posetiocima novogodišnje ukrase i druge sitnice, ali i poslastice i slane specijalitete. U okviru ovog vašara se organizuju i različite radionice za najmlađe, a posetioci se mogu provozati i okićenim vozićem.

Božićni marketi u Evropi Foto: Pixabay/652234

3. Božična pijaca u Strazburu, Francuska

S obzirom na to da se organizuje od 1570. godine, Božična pijaca u ovom francuskom gradu slovi za jednu od najstarijih na evropskom tlu. Održava se na deset lokacija, od kojih su neke uvrštene i na UNESCO listu, što daje posebnu dozu atraktivnosti.

4. Briselska zimska čuda, Brisel, Belgija

Ako je negde oživljen duh Božića u pravom smislu te reči, onda je u Briselu. Slobodno se može reći da je ova Božićna pijaca svojevrsni festival.

Brojne svetlosne i zvučne predstave, klizanje i lude vožnje, tek su neke od aktivnosti u kojima posetioci ovog događaja mogu da uživaju. Naravno da mogu isprobati i čuveno belgijsko pivo i vafle, ali i druge slatke i slane specijalitete, koji se prodaju u oko 200 kućica od drveta.

5. Božićne pijace na Starogradskom i Vaclavskom trgu u Pragu, Češka

I gde drugo nego u Pragu može da bude organizovana jedna od najlepših evropski Božićnih pijaca? Iako se u celom gradu tokom decembra oseća božićni duh, na ovim trgovima je najživlje.

Kako su ova dva trga udaljena tek par minuta hoda, to je i ugođaj kompletan.

Na Starogradskom trgu se mahom organizuju koncerti i umetničke radionice. Na Vaclavskom trgu posetioci mogu isporbati češko pivo i kobasice, kuvano vino i druge zanimljivosti bogate gastronomske ponude ili kupiti neku sitnicu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja