• 0

Zamak i celo selo u Italiji se prodaju za skoro dva miliona evra

Zamak je useljiv i zahteva samo manje popravke

  • 0
Zamaka Serravalle, Italija Foto: Shutterstock

Ako ste sanjali da imate sopstveni zamak u jednoj od najlepših regija Italije, ispod koga se prostire i vaše „kraljevstvo“, sada taj san može da postane stavrnost. Doduše, za to će vam biti potrebno skoro dva miliona evra.

Izgrađen tokom srednjeg veka u istoimenom selu, zamak Serravalle se nalazi praktično na polovini puta između Modene i Bolonje, u oblasti Emilija Romanja.

Iako je zvanično navedena cena, postoji mogućnost dogovora, napominje CNN. Zamak je useljiv i zahteva samo manje popravke.

Nalazi se na 400 metara nadmorske visine. Celo utvrđenje je površine 1.800 kvadratnih metara. Smešten na zelenim brežuljcima, obuhvata i deo istoimenog sela, koje se nalazi u njegovom podnožju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Nico (@nick.the.nick)

Izuzev veličanstvenog zamka, imanje obuhvata i palatu Bokadifero izgrađenu na tri nivoa tokom 18. veka. U okviru imanja se nalazi i vidikovac na četiri sprata, lovačka kućica i fenomenalni park, koji se prostire na površini od 14.000 kvadratnih metara.

- Ne samo da je povoljna cena od oko 1.000 evra po kvadratnom metru, već ima i potencijal da bude kako privatno, tiho sklonište, tako i da se preuredi u hotel - izjavio je za CNN Paolo Đakopini iz agencije za nekretnine koja je zadužena za prodaju.

Zamaka Serravalle, Italija Foto: Shutterstock

Tajni tuneli i tople prostorije

Iako je zamak besprekorno očuvan, kako je napomenuo Đakopini, možda će popravke biti potrebne u određenim delovima imanja. Jedan od njih je i vidikovac, koji je izgrađen 1227. godine i izmenjen 1523. godine.

Razlog za prodaju je što trenutni vlasnici, koji su želeli da ostanu anonimni, jednostavno ne mogu da se nose sa tolikim imanjem i njegovim vođenjem. Zato se zamak Serravalle trenutno izdaje za različite događaje.

Ukoliko kupci tako žele, mogu kupiti i raskošan nameštaj u renesansnom stilu, kao i ostalo pokućstvo koje se u unutrašnjosti ovog zamka nalazi. Uzevši u obzir da zamak ima značajnu istorijsku vrednost, nadziru ga lokalne vlasti, tako da postoje određena ograničenja u vezi sa prepravkama.

Ono što posebno intrigira jeste tajni prolaz ispod zamka, koji kulu povezuje sa palatom. U prošlosti su ga koristili stražari kada je bilo potrebno da pobegnu od neprijatelja koji su napadali ovo zdanje. Iako je u tom prolazu prijatno leti, zimi zna da bude izuzetno hladno.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Susanna Bionda (@biondasusanna)

Bogata istorija zamka Serravalle

Zbog položaja koji zauzima, zamak Serravalle se tokom svoje istorije našao na meti sukoba najpre zavađenih plemena, pa feudalaca i gradova, odnosno komuna, od kojih je svaka želela vlast za sebe.

Tokom osmog veka je bio uništen od strane longobardskih plemena, ali je kasnije obnovljen. Jedna od legendi koja se uz zamak Serravalle vezuje veli da je u njemu boravio Karlo Veliki kada je krenuo put Rima na krunisanje u devetom veku.

Mada je u pitanju mirno imanje, ne može se reći da je izolovano. U selu živi tek 40 stanovnika, ali se u njemu ipak čuje žamor i odvija lokalni seoski život. Tu je i tradicionalni restoran i muzej vina, kao i seoska crkva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Chiara Degli Esposti (@chiadegli)

I naravno duhovi

Kakav bi to zamak star toliko vekova bio, da ga ne prati i priča o duhovima. Prema jednoj od očuvanih lokalnih legendi, jedan lord iz porodice Bokadifera, koji su tu vladali četiri veka, proganja i danas ovo zdanje. Kao i duhovi 12 žena koje je ubio. Svi oni, prema toj legendi, noću lutaju zamkom, u želji za osvetom.

- Pokojni brat sadašnjeg vlasnika pisao je pamflet o istoriji i saznao da je Bokadifero bio toliko zaljubljen u svoju jedinu ženu da je nekoliko puta dao da se uradi njen portret u različitoj odeći, tako da je izgledalo kao da ima mnogo žena, ali je uvek bila samo ona - istakao je Đakopini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja