• 1
 ≫ 

Grad na severu Grčke poznat je kao "Grad vodopada i pet čula"

 ≫ 

U pitanju je grad koji je glavni u oblasti Pela, koja teritorijalno pripada prefekturi Centralna Makedonija

  • 1
Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

Na nešto manje od 90 kilometara od Soluna, nalazi se grad Edesa i njegovi čuveni vodopadi, u čijoj se blizini nalaze termalni izvori Pozar.

Sasvim svejedno u koje doba godine ih posećuju, turisti će uživati i u prirodi i u znamenitostima tog dela Grčke.

U pitanju je grad koji je glavni u oblasti Pela, koja teritorijalno pripada prefekturi Centralna Makedonija.

Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

Naziv grada potiče od termina, koji se slobodno prevodi kao kula u vodi, navodi „Greekreporter“, što se dovodi u vezi upravo sa vodopadima, po kojima je Edesa poznata. Interesantno je da u gradu postoji i Muzej vode na otvorenom, što jasno ukazuje na to koliko je jaka veza ovog grčkog grada sa vodom.

Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

Zemljotres je zaslužan

Ma kako to zvučalo, ali da nije bilo zemljotresa koji se zbio u 14. veku, najverovatnije ne bi bilo ni vodopada, koji su simbol Edese.

Zapravo je pretpostavka da su nastali usled nekog ili geološkog ili klimatskog fenomena i da je to vrlo verovatno bio zemljotres.

Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

I vodopadi i termalni izvori

Kako su vekovi prolazili, tako su se događale promene u reljefu tog područja, što je dovelo do stvaranja dva vodopada u Edesi.

Vodopad Lamda poznat je kao dvostruki vodopad, zato što je razdeljen stenama, dok je vodopad Karanos visok oko 70 metara. Oba vodopada nalaze se u parku površine oko 15 hektara i okruženi su bujnim zelenilom. Posetiocima se nudi mogućnost da izbliza uživaju u snazi prirode oličenoj u vodopadima šetajući uređenim stazama ili dok prave piknik u parku.

Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

Ljubitelji avanture mogu istražiti i omanju pećinu, koja se nalazi na samom dnu vodopada Karanos ili se uputiti u istraživanje staze, skrivene iza vodene zavese tog vodopada.

Edesa, Grčka Foto: Shutterstock

I to nije sve što Edesa može da ponudi

Na oko pola sata vožnje od ovog grčkog grada nalaze se termalni izvori banje Pozar. Uz činjenicu da su smešteni u podnožju planine Kajmakčalan, ovi izvori su poznati i po kupalištu „Lutraki Aridaia“. Banja postoji od 60-ih godina prošloga veka i u njoj ima 48 pojedinačnih banjskih kupatila. Zbog karakteristika i zemljišta i termalnih izvora, banja Pozar je otvorena tokom cele godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ena

    25. decembar 2022. | 03:05

    Ovo je makedonski grad Voden koga so grci prekrstili I asimilirali narod, mada Oni svi znaju da su Makedonci . Prelep grad

    Podelite komentar