• 2

Ikona Presvete Bogorodice čudom je spašena od požara i danas štiti hrvatsku prestonicu

Bogata istorija današnje hrvatske prestonice seže do oko 35.000 godina pre naše ere, kada je utvrđeno arheološkim istraživanjima da su postojale ljudske naseobine na tom području

  • 2
Croatia Hrvatska Zagreb Panorama

Foto: Shutterstock

Uz to što je glavni, Zagreb je i najveći hrvatski grad. Čak četvrtina ukupnog broja stanovnika zemlje živi u njemu.

Nadvisuje ga planina Medvednica, koja ga i štiti od vertova sa severa, dok mu reka Sava pruža otvorenost prema ostalim stranama sveta, navodi sajt Turističke zajednice grada Zagreba.

Bogata istorija današnje hrvatske prestonice seže do oko 35.000 godina pre naše ere, kada je utvrđeno arheološkim istraživanjima da su postojale ljudske naseobine na tom području. A na samom kraju 11. veka zabeleženo je i prvo pisano pominjanje grada.

Zaštitnicom grada smatra se Majka Božija od Kamenitih vrata. Ova ikona je čudom spašena iz požara u kuli Lotrščak, budući da se našla na Kamenitim vratima, jedinim očuvanim iz srednjovekovnog grada.

Atrakcije hrvatske prestonice

Među brojnim gradskim trgovima, turistima je najpoznatiji Trg bana Josipa Jelačića. Ipak, ništa manje značajni nisu ni Trg kralja Tomislava, na kome se nalazi spomenik prvom hrvatskom kralju, kao ni Markov trg, koji svedoči o srednjovekovnom Gradecu. Tu si i Katarinin i Europski, kao i Trg Petra Preradovića, koji je poznat i kao Cvjetni trg, navodi „Infozagreb“.

Croatia Hrvatska Zagreb Panorama

Foto: Shutterstock

Među mnogim muzejima, kojima se hrvatska prestonica može pohvaliti, ne treba propustiti Etnografski i Arheološki muzej.

Posebno je atraktivan Muzej kanabisa, koji važi za jedan od najmodernijih, ali i najvećih u celom svetu, kako je navedeno na zvaničnom sajtu tog muzeja. Rame uz rame sa njim po zanimljivosti su i Muzej gljiva i Muzej čokolade.

Zagreb, Hrvatska, grad

Foto: Profimedia

U Gornjem gradu nalazi se crkva Svetog Marka, kao i ranije pomenuta Kamenita vrata, kula Lotrščak i Banski dvori, ali i zgrada Hrvatskog sabora.

Na kuli, koja se nalazi na Štrosmajerovom šetalištu broj 9 nalazi se i vidikovac, koji je otvoren za posetioce. Još jedan sjajan vidikovac, poznat kao „Kiosk“, nalazi se u parku Maksimir.

Croatia Hrvatska Zagreb Panorama centar grada

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Zapravo je u pitanju 17 metara visok vidikovac, smešten na uzvišenju u parku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • celavi bradonja

    8. januar 2023. | 23:43

    Kralj Tomislav, Petar Preradovic su Srbi. Oni imaju samo jednog kralja kojeg su ubili u selo Kosovo polje kod Knina, kralj Zvonimir. Zagreb je nekad nosio ime Beli Grad kad su u njemu ziveli pravoslavci koji su izgradili centralni deo grada a dokaz za to su knjige u kojima tapiju na vecinu objekata u centru ima SPC. Bio sam bezbroj puta u Hrvatskoj i nigde nisam nasao ni jedan grob hrvatskih kraljeva. Petar Preradovic je hercegovac, njegova mati je iz familije mog dede i on nikada nije presao u katolicanstvo. Sve su prisvojili srpsko jer nemaju nista svoje sto vredi.

    Podelite komentar