• 0

Jezero na području žitnice Grčke važi za pravo čudo tog dela zemlje

Oko njega se protežu impresivni vrhovi planine Agrafa, obrasli četinarima. A posetiocima se nudi mogućnost uživanja ne samo u prirodnim lepotama Tesalije, nego i u brojnim zanimljivim aktivnostima

  • 0
Jezero Plastira, Grčka Foto: Shutterstock

Izgradnjom brane na reci Tavropos ili Megdovas, u blizini grčkog grada Kardica 1959. godine nastaje jezero Tavropos. Zahvaljujući njemu, stanovnici Kardice dobijaju vodu za piće, a zemljište u blizini mogućnost za navodnjavanje.

Pa iako nije doživeo da vidi svoju zamisao i da rodnom gradu obezbedi vodu, general Nikolaos Plastiras i danas živi kroz ovo jezero, budući da je njegov kolokvijalni naziv Plastira, ime koje je dobilo njemu u spomen.

U narodu poznat kao "Crni konjanik", general Plastiras je preminuo u Atini 1953. godine. Nakon 27 godina, njegovo srce je po njegovoj želji preneto u Kardicu, navodi grčka „Wikipedia“.

Pored toga što je nastojao da pomogne siromašnima, nekadašnji premijer Grčke i to u čak tri mandata, ostao je upamćen i kao čestit čovek, ali i kao izuzetno hrabar borac. Kako ističe „Hellas-now“, ne samo da je svoju vojničku platu davao siromašnima, budući da je učestvovao u mnogim vojnim pohodima, nego je usvojio i sedmoro dece koja su ostala bez roditelja.

Jezero Plastira, Grčka Foto: Shutterstock

Spoj čoveka i prirode

Neretko se jezero Plastira pominje kao pravo čudo plodne Tesalije, koja je poznata kao žitnica Grčke. Nastalo delovanjem prirode i čoveka, danas predstavlja jednu od turističkih atrakcija u tom delu zemlje.

Oko njega se protežu impresivni vrhovi planine Agrafa, obrasli četinarima. A posetiocima se nudi mogućnost uživanja ne samo u prirodnim lepotama Tesalije, nego i u brojnim zanimljivim aktivnostima.

Jezero Plastira, Grčka Foto: Shutterstock

Bez obzira u koje doba godine neko posećuje jezero Plastira, sigurno će uživati. U njegovoj okolini nalaze se piktoresna sela, u kojima se posetiocima nudi smeštaj u autentičnim kućama, izgrađenim od kamena, što upotpunjuje sklad prirode i čoveka.

Znamenitosti jezera Plastira

Maksimalna dubina jezera je 60 metara. Ukupne je površine oko 24 kvadratna kilometra, a zbog svog oblika i prirodnih karakteristika samog okruženja u kome se nalazi, te nestvarne boje vode, neretko mnoge posetioce podseća na more.

Jezero Plastira, Grčka Foto: Shutterstock

Posebno je atraktikva crkva posvećena Bogorodici, koja je uklesana u stenu. Poznata kao Panagija Pelekiti, sačinjena je zapravo od dve Svetinje, izgrađene 1640. godine. Jedne posvećene Bogorodici i druge, posvećene prazniku Njenog Uspenja, navodi „Discovergreece“.

Ništa manje po lepoti ne zaostaje ni manastir Petra. Izgrađen 1553. godine specifičan je po tome što je njegova glavna crkva izgrađena u stilu svetogorskih manastira.

Jezero Plastira, Grčka Foto: Shutterstock

I manastir posvećen Rođenju Bogorodice se nalazi u blizini. Poznat je po ikonostasu izrađenom tokom 16. veka i freskama, koje su oslikane 1587. godine.

U botaničkoj bašti u selu Neohori, na površini od deset hiljada hektara mogu se videti zaštićene biljne vrste ne samo Tesalije, već i čitave zemlje.

Jedan od interesantnijih tematskih muzeja u Grčkoj nalazi se u selu Mesenikola, u blizini jezera Plastira. Posetiocima se nudi mogućnost ne samo da se bolje upoznaju sa istorijom proizvodnje vina, nego i da u lokalnoj vinariji isprobaju vino izrađeno od sorte „crni Mesenikola“, koja se uzgaja u ovom i u još dva sela u blizini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja