• 1

Muzej raskida u Zagrebu: Mesto koje krije najrazličitije krajeve ljubavnih priča

Ovo je muzej posvećen ljubavnim raskidima u zemlji naših komšija

  • 1
Muzej raskida muzej rasturenih veza

Foto: Shutterstock

Imali ste težak raskid ili barem onaj za pamćenje, mnogo uspomena ili nepreboljenih osećanja? Napravite izložbu, možda se iz nje izrodi muzej. Upravo tako je nastao jedan od tematski najzanimljivijih muzeja sa naših prostora - Muzej prekinutih veza u Zagrebu.

Bivši par, umetnik Dražen Grubišić i festivalska producentkinja Olinka Vištica, 2006. godine napravio je izložbu suvenira sopstvene propale veze, a zbog dobro privučene pažnje, nastao je čitav muzej posvećen raskidima. 

Muzej je otvoren na zagrebačkom Gornjem gradu 2010. godine, a obišavši svet i tako sakupljajući suvenire raskida širom sveta, pronašao je svoj drugi trajni dom u Los Anđelesu.

Svake godine ima sve više i više stvarčica koje sklapaju neverovatne gorko-slatke tekstove, priče, poruke i pisma, ali ostale predmete iz nekih neverovatnih tragedija.

Takođe vas kroz muzej prati objašnjenje nekih narativa koji su posledica emocija nakon raskida, koji će vas sigurno fascinirati.

Muzej raskida muzej rasturenih veza

Foto: Shutterstock

Mnoge priče se kriju u ovom muzeju, ali jedna je postala zbog svog rekvizita najviđenija, a u pitanju je sekira koja nosi jednu priču iz Berilina.

Naime, gospođa koja ju je poslala opisala je povređenost koju je doživela kada ju je bivši muž ostavio zbog druge žene, a uoči tuge je sekirom raskomadala sav nameštaj koji je posedovao. 

Muzej raskida muzej rasturenih veza

Foto: Shutterstock

Pre karantina broj posetilaca povećavao se svakodnevno, a sada se taj broj ponovo vraća nakon ove svetske pauze turizma, poručuje "Timeout.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DZG Rudeš

    4. mart 2023. | 00:15

    Vrlo originiralan, pomalo neobičan, čudan, ali i izvrsno sređen, diskretan, i na fenomenalnoj poziciji u gradu...

    Podelite komentar