• 5

Zima u Vrnjačkoj Banji je čarobna, posebno ako upoznate njene mostove

U jednom od nastarijih banjskih lečilišta naše zemlje svačega ima za videti tokom cele godine

  • 5
Vrnjačka banja zima Foto: Shutterstock

Fotografisanje pored statue Vrapca Gočka, šetnja Promenadom i uživanje u čistom, svežem vazduhu čine posetu Vrnjačkoj banji kompletnom.

Posebno ako je zima sa snegom, pa se i okolina Vrnjačke reke zabeli, predeo ima još veću draž.

U jednom od nastarijih banjskih lečilišta naše zemlje svačega ima za videti tokom cele godine. Ali ono što posebno očarava posetioce, osim odličnih smeštajnih objekata i iste takve gastronomske ponude, jesu i mostovi.

A njih u Vrnjačkoj banji ima za svačiji ukus.

Vrnjačka Banja Foto: Screenshot Youtube/Jovana Jovic

Najprepoznatljiviji most u Vrnjačkoj Banji

Nema sumnje da je Most ljubavi jedna od atrakcija Kraljice banja, kako se ovo lečilište u blizini Goča naziva.

Verovatno svi već znaju da se na tom mostu učiteljica Nada iz Vrnjačke banje sastajala sa svojim ljubljenim, oficirom Reljom. I baš se na tom mostu sa njim i rastala, kada je krenuo u rat.

Vrnjačka banja Foto: Đorđe Novakov Photo

Čekala ga je na njihovom mostu da se vrati... čekala i čekala, dok na kraju nije dušu ispustila.

Danas se na ogradi Mosta ljubavi može videti mnoštvo zaključanih katanaca sa imenima onih koji se vole. Ključići su bačeni u Vrnjačku reku koja ispod mosta protiče i tako je, veruje se, njihova ljubav zauvek zaključana, a spomen na tragičnu ljubav Nade i Relje živi i danas.

I još mostova...

Krajem 19. veka je vojvoda Lune, koji je u to vreme bio predsednik vrnjačke opštine, ispred restorana „Srbija“ zasadio lipe, koje se i danas mogu videti. Na mostu preko Vrnjačke reke, koji se nalazi u blizini je Nedeljko Neđa Ilić, jedan od poznatijih konobara u Banji voleo da provodi vreme, kako navodi sajt Turističke organizacije Vrnjačka banja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели TO Vrnjačka Banja (@tovrnjackabanja)

Vrnjački sveštenik Sava Petrović je pripovedao da je Nedeljko tu običavao da okuplja meštane, kako bi ih infomisao o tome koliko je Vrnjačka banja i mesto na kome se nalaze, udaljeno od velikih gradova u svetu. Iz tog razloga ovaj most simbolično nosi naziv „Daljinar“.

Na inicijativu Udruženja „Danilo Bata Stojković“ izgrađen je još jedan most preko Vrnjačke reke. Osim toga što čuva spomen na jednog od doajena srpskog glumišta, ovaj most prati i zanimljiv naziv – „Ko to tamo peva“.

Romantične duše vole da prošatju mostom nazvanim „Spomenar“. Na njemu se mogu pročitati mudre misli nekih od čuvenih srpskih pesnika i pisaca, ističe TO Vrnjačka banja.

U Vrnjačkoj banji nalazi se jedan most koji je posvećen, ni manje ni više nego matematici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Toma M.

    7. januar 2023. | 20:33

    Da,pošto poticem po majci iz Vrnjačke Banje,most,,ljubavi,,sa vise hiljada katanaca,je simbol turisticke atrakcije mladih zaljubljenika?!Mnogima se sreca i i osmehnula sa simbolicnim zakljucavanjem katanca,gde su bas tu i zapoceli zajednicki bracni život!?Tim pre,sto se bas tu tik kod mosta odigrava i takmičenje za najduzi poljubac! I nije ni čudo sto je Vrnjačka Banja postala vodeca Banja kontinentalnog turizma?!Nagli porast turista pruvukli su novi savremeni evropski hoteli,parkivi,spirtski sadrzaji,kulturno zabavni zivot...!?Uz sve to,ton vrhunskom turizmu daje planina Goč,sa evropskim sadrzajima!!Mnogi politicari za ovakav nagli preporod Banje,pripisuju aginlosti najmladjem predsedniku opštine u Srbiji,Bobanu Djurovicu.!!!

    Podelite komentar

  • Vapaj

    7. januar 2023. | 20:25

    Ma vazi,7 puta sam bio,amaterizam na svim nivoima usluge,selo ko selo,a cene ko u Eu skoro. Ne dam svoje pare nikom ako ih debelo ne opravda Kraj

    Podelite komentar